Tidigare har polisen inte haft möjlighet att utfärda en ordningsbot på stående fot, utan i stället varit tvungen att skriva en anmälan.
Nu är förhoppningen att lagändringen ska göra det lättare att ställa nedskräparna till svars. Den förutsätter dock att det finns någon polis i närheten som ser nedskräpningen. Men även om en polis ser nedskräpningen behöver det inte leda till böter.
–Möjligheten finns alltid för polisen att ge rapporteftergift. Om jag ser att någon slänger skräp på gatan och påpekar det olämpliga med beteendet och vederbörande förstår finns alltid möjligheten att inte bötfälla, säger Urban Nordqvist.
Han tror att lagen kommer att ha effekt när människor förstår vad nedskräpningen kan leda till. 800 kronor i böter är för många en ansenlig summa.
–Sedan är det också bra om kommunen tar sitt ansvar och ser till att det finns soptunnor att slänga sitt skräp i. Det är också en del av det hela.
Den nya lagen har fått skarp kritik, bland annat från stiftelsen Håll Sverige rent, för att den inte inkluderar småskräp som fimpar, tuggummi och bussbiljetter. Enligt Naturvårdsverket är fimpar det vanligaste skräpet.
Dyrt att slänga skräp på gator och torg
Från och med i dag kan polisen bötfälla nedskräpare direkt på plats. Priset för att kasta hamburgerpapper, petflaskor eller engångsgrillar är 800 kronor.– Jag tror att lagen kommer att ha effekt. Det ser rent förskräckligt ut på Fristadstorget efter en vardagsnatt, säger Urban Nordqvist, vakthavande befäl, Sörmlandspolisen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!