Intern kritik mot Moderaternas gruppledare Jari Puustinen

Abshir Osman, kommunfullmäktigeledamot för Moderaterna i Eskilstuna är mycket kritisk mot gruppledaren Jari Puustinen.

– Förslaget om slöjförbud har inte förankrats i fullmäktigegruppen. Jari driver frågan på egen hand, säger han.

31 mars 2019 15:37

Abshir Osman säger att han fördömer uttalanden som Jari Puustinen har gjort beträffande slöjförbud i skolan. Han säger också att inställningen till ett slöjförbud är gruppledarens, inte "Moderaternas i Eskilstuna"

– Jag ber därför om ursäkt om någon känner sig kränkt eller skadats av moderaterna i Eskilstuna. Det var fel av Jari Puustinen att ta fram sitt eget förslag utan att ha någon som helst förankring i fullmäktigegruppen. Jag har aldrig under mina snart tio år i fullmäktige deltagit i diskussion kring slöjförbud, säger Abshir Osman.

Han menar att politiker inte ska lägga sig hur medborgarna klär sig, eller hur föräldrar uppfostrar sina barn.

– Alla medborgare, vare sig de är muslimer eller icke muslimer har rätt att uppfostra sina barn på det sätt som de vill, så länge de inte bryter mot lagen. Att barnen tar på sig slöja är inte olagligt. Det är fel att hota medborgarna genom att inskränka deras rättigheter, säger han.

Abshir Osman menar att Jari Puustinens utspel inte bara har skapat frustration hos medborgarna.

– Det ger även en felaktig bild av Moderaterna. Vi är ett parti som står upp för individuell frihet och värnar demokratin och mänskliga rättigheter. Alla människor ska ha friheten att bestämma själva.

Jari Puustinen medger att moderaternas fullmäktigegrupp inte informerades om förslaget att utreda möjligheten till slöjförbud i för- och grundskolan.

– Det är absolut inget ensamspel. Jag förankrade det med de jag behöver förankra det med inom mitt parti, innan jag släppte pressmeddelandet. Det är inte ett ärende för fullmäktigegruppen.

Enligt Jari Puustinen har alla moderater med nämndsuppdrag som ordförande eller vice ordförande, samt gruppstyrelsen informerats.

Hade det varit snyggt att informera alla folkvalda moderater i Eskilstuna, som nu får svara på frågor från medborgare?

– Så är det, men vissa frågor informeras några grupper om, andra inte alls.

Ångrar du att informationen inte gick ut till hela fullmäktigegruppen?

– Nej, absolut inte. jag tänker inte vända kappan efter vinden på grund av de här synpunkterna. Gjort är gjort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Larsson

Ämnen du kan följa