De säger att de har kämpat länge. Ställt frågan om och om igen. Men de får inga svar.
Det gäng specialistsjuksköterskor på operation på Kullbergska som Katrineholms-Kuriren har träffat berättar att när förlossningen och akutkirurgin lades ner för ett antal år sedan fick sjuksköterskorna ett annat arbetstidsmått som innebar lediga fredagar.
– Det var vi nöjda med även om vi sörjde att kompetens gick förlorad. Efter en tid ansåg man att veckoarbetstiden skulle vara densamma på de båda sjukhusen. De lediga fredagarna togs bort utan någon form av kompensation. Det genererade tre arbetstimmar mer i veckan.
Sommartid beordras specialistsjuksköterskorna från Kullbergska till Mälarsjukhuset för att lösa semesterplaneringen och driva runt verksamheten där.
I våras träffade Landstinget Sörmland och Vårdförbundet ett avtal om ett extra lönepåslag för sjuksköterskor som jobbar obekväma arbetstider. Specialistsjuksköterskorna på operationsavdelningen på Mälarsjukhuset fick del av lönepåslaget. Men inte specialistsjuksköterskorna på Kullbergska.
– Då var vi plötsligt inte samma klinik längre.
Lönepåslaget, som ligger på mellan 3000 kronor och 7800 kronor, lades på grundlönen.
Specialistsköterskorna i Katrineholm ställer sig frågande till detta.
– Politikerna informerar via media om att alla sjuksköterskor i landstinget fått lönehöjning, men det är inte sant.
De säger att erfarenhet och kompetens inte längre räknas.
– En relativt nyutbildad specialistsjuksköterska på Mälarsjukhuset tjänar mer än vad en specialistsjuksköterska som arbetat närmare 40 år på Kullbergska gör. Är det rimligt?
– Landstinget rekryterar sjuksköterskor i ena änden men de gör sig ju samtidigt av med dem i andra änden. Landstinget väljer att rekrytera kostsamma hyrsjuksköterskor i stället för att värna om den befintliga personalen. Detta vore betydligt billigare.
Gång på gång har specialistsjuksköterskorna ställt frågan varför de inte får del av lönepåslaget när de tillhör samma klinik och varför lönepåslaget inte lades på ob-tillägget.
Under gårdagen kom beskedet från ledningen att lönedifferensen ska bestå.
– Att lönepåslaget kom att läggas på grundlönen motiverades med att det annars inte syns i lönestatistiken landstingen emellan. Sörmlands landsting är alltså mer angeläget om att visa upp en bra statistik än att värna om specialutbildning, erfarenhet, kompetens och att behålla den personal som är väl inarbetad.
Tre specialistsjuksköterskor har, enligt personalen, hittills valt att gå till andra verksamheter där deras specialkompetens inte behövs men där de ändå höjt sin lön.
– Lönedifferenserna är helt orimliga i dag. Det är så orimligt att det inte går att acceptera. Det är en uppenbar risk att man förlorar specialistkompetens på Kullbergska sjukhuset genom detta agerande, säger specialistsjuksköterskorna.
– Syftet med lönesatsningen är att öka lönespridningen bland sjuksköterskor med oregelbunden arbetstid i verksamheter som pågår dygnet runt, årets alla dagar, så kallad 24/7-verksamhet. Det är där den allra största bristen på sjuksköterskor finns, förklarar Marie Brodin Fahlgren, verksamhetschef på operation, via mejl från kommunikationsstaben.
Landstinget Sörmland har satsat 100 miljoner kronor på detta.
– Det är den historiskt största lönesatsningen vi har gjort, säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande.
– Vi politiker kan bara avsätta mer pengar till lönerna. Vi gör vad vi kan, men vi kan inte sitta och förhandla. Det är ett arbete för de fackliga organisationerna och arbetsgivarna, säger hon.
Varför ska specialistsjuksköterskorna på operation på Kullbergska tjäna mindre än specialistsjuksköterskorna på Mälarsjukhuset?
– På Kullbergska arbetar inte sjuksköterskorna inom operation 24/7. Därför omfattades de inte av den lönesatsning som genomfördes under 2016. Ob-tillägget är sedan tidigare höjt för alla som arbetar natt, säger Marie Brodin Fahlgren
– Personalen på Kullbergska har informerats om syftet med lönesatsningen vid flera tillfällen. Det är såklart tråkigt om medarbetare uppfattar det som att de blivit åsidosatta men den här gången valde arbetsgivaren att göra en riktad lönesatsning mot medarbetare som arbetar dygnet runt, fortsätter hon.