Kim Fredriksson (SD) planerar för maktskifte i Eskilstuna

"En av våra största satsningar fram till 2022 är att förbereda ett maktskifte. Vi vill bilda ett konservativt block tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna i Eskilstuna".

30 juli 2019 20:26

Oppositionsrådet Kim Fredriksson, Sverigedemokraternas gruppledare i Eskilstuna, är just hemkommen från en femdagars och nästan 250 mil lång mc-semester till Norge.

– Det var riktigt kul och väldigt avkopplande.

Nu är han laddad med energi och taggad för att sätta en historisk plan i verket.

Att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Sverigedemokraternas dito Jimmie Åkesson i juli träffades för en sakpolitisk diskussion, under en lunch i Stockholm, blev startskottet.

Kim Fredriksson ser framför sig hur Eskilstuna blir den första större kommun, och den första i Mellansverige, där SD regerar tillsammans med M och KD.

– Det skulle starta en ketchupeffekt om vi lyckas. Det blir en av våra största satsningar fram till 2022 att förbereda ett maktskifte i Eskilstuna.

Och du skulle bli historisk?

– Ja, jag hoppas det. Annars blir man ett skräckexempel. Skulle det konservativa blocket faila så kan det ta tio år att återuppbygga förtroendet, säger han.

Kim Fredriksson har ännu inte pratat, än mindre lunchat, med Lotta Jonsson eller Jari Puustinen, kristdemokraternas respektive moderaternas gruppledare i Eskilstuna.

– Men vi kan se att deras partier på riksnivå, direkt eller indirekt, öppnat upp för samtal och samarbeten med SD. De har fått grönt ljus, säger Kim Fredriksson.

I det senaste val till kommunfullmäktige fick SD, KD och M i Eskilstuna tillsammans 41,5 procentenheter av rösterna. I valet till riksdagen nådde samma partier drygt 45 procent.

– Det krävs att vi i de tre partierna kan hantera röstsplittringen (att man röstar olika i riksdagsvalet kontra kommunvalet) för då ökar vi till ungefär 45,5 procent. Då saknas det bara knappt fem procent till egen majoritet och det tror jag säkert att vi skulle kunna nå.

Hur realistiskt känns det här?

– SD har bildat liknande majoriteter i flera kommuner i Skåne och det finns förutsättningar även i Eskilstuna. Vi ser hur moderaterna börjat närma sig oss rent politiskt och vi ser att det knakar i samarbetet med Socialdemokraterna i Eskilstuna.

Hur ser man det?

– De börjar bli oense i fråga efter fråga. Ta bara slöjförbudet, krav på godkända betyg för sommarjobbande ungdomar och parkeringsgaraget i Nyfors. Jag känner doften av en kommande skilsmässa.

Hur ska du närma dig moderaterna och kristdemokraterna?

– Först efter valet 2022 vet vi om det finns en matematisk möjlighet. Då kommer vi formellt att fråga KD och M om de är intresserade. Under tiden kommer jag att försöka prata lite med Jari och Lotta och höra hur de ser på det.

Hur tror du att de kommer att reagera på din invit?

– Jag tror att Lotta spontant kommer att säga "nej, det är absolut inte aktuellt". Hon vill dock byta ut Socialdemokraterna i Eskilstuna och i takt med att hon ser från sitt parti på riksnivå att det är okej så tror jag hon kommer att börja överväga det. Jari kommer nog att vara lite med ödmjuk, säger Kim Fredriksson.

Kim Fredriksson har tidigare sagt att hans hjärtefråga är att "skapa en starkare samhällsgemenskap".

Vad betyder det?

– Fler ska känna samhörighet med samhället och människorna som bor i det. I flera av våra utsatta stadsdelar med hög andel nyanlända känner sig folk svikna av samhället. Nya Eskilstunabor ska inkluderas, både på arbetsmarknaden och i den här samhällsgemenskapen med allt vad det kan innebära.

Vad kan den innebära?

– Att man spelar med i olika fotbollslag, träffar grannar, knyter nya kontakter och börjar känna en tillhörighet. Man ställer upp när någon behöver hjälp, man vittnar och vill göra rätt för sig. Man betalar skatt för att man inser att pengarna går till något bra som utbildning eller äldreomsorg.

Har du upplevt en fungerande samhällsgemenskap?

– Jag levde inte på 70- eller 80-talen men har hört berättelser om när man kunde lämna cykeln olåst, att man ställde upp för sina grannar. Samhället har utvecklats åt fel håll på många områden.

Skyller du det på invandringen?

– Nej, absolut inte. Det finns flera faktorer som spelar in. När det kommer väldigt många nya människor till ett land och blir placerade i olika stadsdelar tvingas de mer eller mindre in i ett bidragsberoende. De kommer inte in i samhället eller på arbetsmarknaden.

Tror du att SD har nått högsta möjliga väljarstöd i Eskilstuna?

– Jag tror att vi kan nå närmare 25 procent men det kommer kanske en dag när vi backar någon procent. Jag ser dock hellre att vi står kvar på runt 20 procent och får igenom vår politik, än att vi har 25-30 procent och sitter på läktaren och gapar.

Hur minns du dina första insatser talarstolen?

– I början var jag riktigt skakis. Jag har flera gånger önskat att jag var rappare i käften istället för att stå och upprepa samma sak som jag sagt i mitt anförande.Jag har blivit bättre men det har inte varit lätt. Det värsta som kan hända är man blir förödmjukad när man inte har svar på tal i replikskiftena. Men jag gör det för mina väljares skull och kan ta några snytingar i talarstolen.

Du har tidigare hävdat att rasister inte har någon plats i SD.

– Vi behöver utvecklas ännu mer men jag tycker att vi har blivit mycket bättre på att hantera problemet. Det finns andra partier för personer med såna åsikter.

Du träffade företrädarna för Alternativ för Sverige när de valtalade utanför stadsbiblioteket i fjol. Vad är din koppling till AFS?

– Jag var med i ungdomspartiet (SDU) och lärde känna en del av dem där, bland annat Gustav Kasselstrand (partiledaren i AFS). Därför var jag framme och hälsade på dem. Men vi står långt ifrån varandra ideologiskt och det blev tydligt när man hörde dem. De uttrycker sig helt annorlunda nu när de är ett eget parti.

Hur reagerade du på deras tal?

– Man ryggade till när man hörde dem. De har inte stöd för sina åsikter med tanke på att de fick mindre än en procent i valet. På sätt och vis var det bra att de bröt sig ut och tog med sig dem som uttrycker sig extremt olämpligt och rent av rasistiskt. Det blev lite av en sanering av vårt parti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Larsson