– Generellt har det varit en god tillgång länge. Det finns överallt i Sverige. Det är egentligen inte unikt för Eskilstuna. Narkotikan förekommer i alla kretsar och i alla samhällskategorier.

Det säger Jens Pedersen, chef för underrättelseverksamheten i polisområde Sörmland.

Mer eller mindre dagligen fastnar människor i polisens garn med droger i kroppen. Det kan handla om misshandelsärenden, inbrott, trafikbrott eller personer som drar till sig polisens uppmärksamhet av andra skäl – och som vid en kontroll visar sig vara drogpåverkade.

Artikelbild

| Tillgången på narkotika är god i Eskilstuna.Precis som i hela landet, enligt polisen. (Bilden är tagen i samband med ett stort haschbeslag i Norge förra året)

–  Det är vanligt förekommande när man kör bil att man är påverkad av droger i dag också, säger Jens Pedersen.

Vilka typer av narkotika är vanligast?

–  Hasch, cannabis i olika former. Narkotikaklassade läkemedel. Smärtstillande..., säger Jens Pedersen.

Och det är alltså inte svårt att få tag i –  om man vet hur man gör förstås.

Artikelbild

| Hasch och cannabis i olika former är vanligast i Eskilstuna, enligt polisen. De här produkterna går dock inte att köpa öppet i Sverige. Bilden är tagen i en vanlig närbutik i Amsterdam.

–  Är man väl inne i den världen är det lätt. Men jag vet inte exakt hur jag skulle bära mig åt om jag skulle vilja köpa narkotika själv, säger han.

Jens Pedersen säger att narkotikan i dag finns på en stor arena och i alla samhällsklasser. Dagens missbrukare är inte tvingade att söka upp en langare i en sjaskig knarkarkvart eller i ett gathörn. Köpmönstret har ändrats inom det här området, likaväl som på alla andra områden.

Artikelbild

| Såhär kan det se ut i en butik i Amsterdam och det gäller att inte ta fel om man tänker köpa en vanlig kaka till kaffet.

–  Nätet. Internetdrogerna. Det finns en stor svart marknad här. Ett parallellt samhälle. En parallell värld. Det farliga är att missbrukarna kan vara mer anonymiserade i samhället i dag. Det är mer dolt, mindre "smutsigt", mindre stigmatiserat, säger Jens Pedersen.

Men oavsett hur man får tag i droger, så är det ett brott i Sverige. Till skillnad från länder som Holland till exempel där cannabis i alla former säljs helt öppet i butikerna.

Artikelbild

| Cannabis i olika former är vanligast i Eskilstuna, enligt polisen.

– Narkotikahantering är illegalt i alla dess delar i Sverige, betonar Jens Pedersen.

Han säger att det många kanske inte tänker på när de köper droger på internet, är att de därmed också kliver över tröskeln till en kriminell värld. Människor som i vanliga fall aldrig skulle tänka tanken att göra det.

–  Brottet är inte annorlunda för att det sker i de fina salongerna. Det är samma brott om du står på Riche och drar i dig drogerna, som om du sitter på Fröslunda torg och gör det, säger han.

Vad har du för råd? Till föräldrar framförallt?

–  Var uppmärksam. Delaktig. Vad gör barnen på nätet? Det är sällan man ser folk som blir grova kriminella över en natt.