När Guif köpte den fristående Assa-hallen på Ekängen av Östermalms IS i början av 2000-talet bytte den namn till Guifhallen. Träningsanläggningen genomgick en rejäl renovering 2007 och har varit öronmärkt för barn- och ungdomsidrott sedan dess
I dagarna slutförs en affär där kommunen köper Guifhallen av Guif för 6,8 miljoner kronor. I samband med försäljningen visade det sig att Guif aldrig har betalat för den el som förbrukats i Guifhallen. Faktum är att det inte ens fanns någon separat elmätare för idrottshallen förrän i slutet av 2018. Installationen av elmätaren förändrade dock inget i praktiken. Kultur- och fritidsförvaltningen fortsatte att ta hand om elfakturorna som 2019 uppgick till drygt 40 000 kronor.
Genom åren kan förvaltningen ha betalat elkostnader för Guifhallen till värde av uppskattningsvis 500 000-700 000 kronor.
Enligt Guifs sportchef CG Hjelm är det inget konstigt med det. Han hänvisar till en överenskommelse som gjordes mellan Guif och kommunen i samband med renoveringen 2007.
– När vi byggde om Guifhallen 2007 så gjorde vi det i samförstånd med Eskilstuna kommun. Det var ett tätt samarbete där vi delade på kostnader. Vare sig kommunen eller vi hade möjlighet att göra i ordning en träningshall som uppfyllde de krav som fanns. Därför gjorde vi det tillsammans och överenskommelsen har löpt på sedan dess, säger CG Hjelm.
Att dela på kostnader är väl en sak men varför har Guif inte betalat för elen överhuvudtaget?
– Som jag sa, 2007 gjorde vi en överenskommelse med dåvarande ledningen för kultur- och fritid.
Finns ett avtal som visar att kommunen ska betala elen?
– Frågan är mer komplex än det du frågar om. Det blir skevt och låter suspekt och konstigt om man bara tittar på elen. Kommunen har lyft frågan vid minst två tillfällen före 2017 men valt fortsätta med den är fungerande modellen.
Finns det ett skriftligt avtal?
– Det kan jag inte svara på. Ingen av dem som gjorde uppgörelsen finns kvar i dag. Kommunen har en annan typ av dokumentationsansvar än vi som ideell förening har, säger Guifs klubbchef CG Hjelm.
Hade det inte blivit någon renovering av hallen om inte kommunen lovat att betala för elen?
– Det är en hypotetisk fråga som jag inte kan svara på. För föreningar som har egenägda anläggningar finns olika bidrag man kan få. Vi har dock aldrig sökt anläggningsbidrag, som man även kan få från Riksidrottsförbundet. Östermalm betalade inte heller för el i träningshallen vad jag vet.
Du ser inga konstigheter?
– Nej, alla var nöjda och vi fick en idrottshall som kommit Eskilstunas idrott till gagn under flera år. Vi har inte dragit någon ekonomisk nytta. Det här är en fungerande modell som vi använt istället för att skicka bidragansökningar och fakturor fram och tillbaka, säger CG Hjelm.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Marie Svensson (S) ombeds att förklara bakgrunden till överenskommelsen med Guif. Hon säger sig dock inte ha känt till saken förrän tidningen frågar henne om saken. Efter att ha hört sig för med förvaltningen bekräftar hon dock att det är kultur- och fritid som har betalat för Guifhallens el.
– Den här typen av muntliga överenskommelser ska vi inte ha i vår kommun. Vi ska behandla alla föreningar på ett likvärdigt sätt. Allt annat är oacceptabelt. Jag kommer att ge förvaltningen i uppdrag att ta reda på om det finns fler överenskommelser av den här typen.