Körde in i lyktstolpe – skyllde på frun

Arbetet var slut för dagen och han var på väg hem i bil. Mobiltelefonen ringde flera gånger, han såg att det var frun, blev stressad och svarade till slut. Plötsligt körde han in en lyktstolpe. Nu har den 27-årige mannen fått sin dom av Eskilstuna tingsrätt.

18 januari 2018 15:08

Det var den 6 april i våras som händelsen ägde rum. Det var eftermiddag, dagens jobb var avklarat och 27-åringen var på väg hem i bil. Mobiltelefonen ringde hela tiden och han såg att det var frun som ringde. De första gångerna hon ringde svarade han inte, men till slut bestämde han sig för att ta emot samtalet i alla fall. Han skulle precis svara i telefonen när färden längs Stenkvistavägen fick ett abrupt slut. I stället för att fortsätta på vägen körde bilen rakt in en lyktstolpe.

Det blev rättssak av det hela och mannen åtalades både för vårdslöshet i trafik och för olovlig körning. Utredningen visade nämligen att 27-åringen körde omkring i bil trots att han saknade svenskt körkort. Under rättegången som nu har avhandlats i Eskilstuna tingsrätt erkände 27-åringen att han var medveten om att han inte fick köra på sitt utländska körkort utan att han var tvungen att ordna ett svenskt. Han hade påbörjat processen berättade han, men det svenska körkortet var inte klart än.

När det gällde bilfärden som slutade i lyktstolpen på Stenkvistavägen hade åklagaren påstått att 27-åringen körde bil trots att han var trött. Dessutom hade han tagit mobiltelefonen i handen och svarat på ett inkommande telefonsamtal. Därför tappade han kontrollen över bilen och hamnade i lyktstolpen.

Under rättegången höll inte 27-åringen med om att han var tröttare än vanligt. Dessutom hade han sovit ordentligt natten innan, berättade han. Däremot blev han så stressad över att hustrun ringde så många gånger att han till slut kände sig tvingad att svara. Han skulle precis svara när han körde in i lyktstolpen. Det rörde sig bara om några få sekunder.

Tingsrätten konstaterar i domen att 27-åringen har brustit i uppmärksamhet när han bestämde sig för att svara i den ringande telefonen samtidigt som han körde bil. Resultatet: han orsakade en trafikolycka.

En enig tingsrätt valde att döma 27-åringen för både olovlig körning och vårdslöshet i trafik. Påföljd: 55 dagsböter á 210 kronor - totalt 11 550 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingar Frostberg

Ämnen du kan följa