Körde på ungdomar på moped – kvinna dömd

En kvinna i 70-årsåldern har dömts efter en olycka i en vägkorsning i juni förra året. Två ungdomar fick allvarliga skador.

En kvinna har dömts efter att ha kört på två ungdomar på moped förra året. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle)

En kvinna har dömts efter att ha kört på två ungdomar på moped förra året. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle)

Foto: Johan Nilsson/TT

Ärla2019-12-02 11:38

Det var den 15 juni förra året som kvinnan kom körande från Kjula mot Ärla och närmade sig en vägkorsning. I korsningen mellan länsväg 899 och länsväg 920 i Ärla smällde det plötsligt. Bilen hade träffat en av de mopeder som kom körande i korsningen och två ungdomar som färdades på den fick omfattande skador.

Det blev rättssak och kvinnan åtalades för brott mot trafikförordningen och för två fall av vållande till kroppsskada. Enligt åklagaren handlade det för den ene unge personen om frakturer på nyckelben, revben och en hand, om fraktur på ett tinningben, blödning utanpå den hårda hjärnhinnan och stötblödningar på den vänstra sidan av hjärnan, blödningar i lungorna och skador och frakturer på ben och andra delar av kroppen. Den andre unga personen ådrog sig benbrott på ena lårbenet och ett brott med flera fragment på ett vadben.

Enligt åklagaren skulle kvinnan inte ha iakttagit högerregeln i korsningen och inte ha väjt för de fordon som närmade sig från höger.

Detta har kvinnan nekat till och försökt förklara att det i stället var mopeden som körde in i bilen. Hon visste att högerregeln gällde och stannade, har hon förklarat.

Men tingsrätten anser att åklagarens utredning motbevisar det kvinnan säger.

En polisman som undersökt både moped och bil har kommit fram att det är bilen som har orsakat olyckan och som kört på mopeden och inte tvärtom.

Kvinnan döms för brott mot trafikförordningen och vållande till kroppsskada.

 Påföljd: 60 dagsböter á 100 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!