Kraftigt ökad vinst för Volvo CE

Fordonstillverkaren AB Volvo fortsätter leverera starka rapporter. För Volvo CE, med stor verksamhet i Eskilstuna, ökade vinsten med 26 procent det första kvartalet. – Det är svårt att klaga med sådana siffror, säger Anne Bast, kommunikationschef på Volvo CE.

24 april 2019 11:11

AB Volvo gjorde ett rekordår 2018 med en vinst på över 40 miljarder kronor, varav Volvo CE bidrog med 11,2 miljarder. När delårsrapporten för det första kvartalet presenterades under onsdagen överträffade bolaget marknadens förväntningar rejält. Vinsten steg med 53 procent till 12,7 miljarder kronor jämfört med samma period 2018.

– Vi är väldigt nöjda, det är ett starkt resultat, både vår fordons- och serviceaffär växte i bra takt, säger vd:n Martin Lundstedt i ett pressmeddelande.

Den globala marknaden för anläggningsmaskiner var även den fortsatt stark under kvartalet. Det justerade rörelseresultatet för Volvo CE visar en vinst på drygt 3,6 miljarder kronor, en ökning med 26 procent. Omsättningen ökade med 15 procent och antalet levererade maskiner uppgick till drygt 23 000. Samtidigt minskade orderingången med sju procent.

– Det är ett jättebra kvartal med fortsatt stabilitet på våra tunga marknader i Europa. Men vi ser också att marknaden börjar bli mättad där många kunder har köpt våra produkter för att förnya sina flottor, säger Anne Bast som också noterar att försäljningsmixen nu går mot en ökad andel mindre maskiner.

Frågetecken och osäkerhet finns också för hur britternas utträde ur EU sker.

– Vi vill se ett handelsvänligt Brexit men vi förbereder oss för olika alternativ.

Ledordet för att möta utmaningarna är enligt Anne Bast flexibilitet.

– Vi är redo för både upp- och nedgångar med en prognos för helåret på plus/minus fem procent.

Några beslut om eventuella förändringar vid anläggningen i Eskilstuna med sina drygt 2000 anställda har inte fattats.

­– Nej, Eskilstunafabriken har hållit hög takt under första kvartalet och fortsatt att pumpa ut komponenter.

I början av april visade bolaget upp de första eldrivna kompaktmaskinerna på den stora anläggningsmässan Bauma i Tyskland.

– De fick ett fantastiskt mottagande. Nu ska de testas för att sättas i produktion nästa år och det är en satsning som utgör en milstolpe i företagets historia, säger Anne Bast.

Förhoppningarna är även stora på vad den framtida 5G-tekniken kommer att ge. Som tidningen skrivit sker ett stort test nu vid anläggningen i Eskilstuna där 5G-tekniken används i utvecklingen av fjärrstyrda och autonoma maskiner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Skärlund