Förra veckan kom beskedet att Volvo stänger samtliga fabriker i Sverige och att 20 000 anställda permitteras. Bland de berörda orterna finns Eskilstuna där Volvo CE sysselsätter 2 000 personer som nu alltså tillsvidare står utan arbete, något tidningen tidigare rapporterat om.
Som en del av regeringens 300 miljarder stora krispaket som presenterades förra veckan tar staten tillfälligt över delar av lönekostnaden i samband med korttidspermittering. Så även i Volvos fall.
Att koncernens bolagsstyrelse samtidigt föreslagit en utdelning till aktieägarna på 5,50 kronor per aktie, sammanlagt cirka 9,5 miljarder kronor, har därför lett till skarp kritik – från vänster till höger. Bland annat KD:s partiledare Ebba Busch och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson kritiserar Volvo och övriga storbolag med liknande planer.
– Vi kan ju inte privatisera tidigare överskott och förstatliga nuvarande underskott. Det är ju helt orimligt, säger han till TT.
– Klarar man inte av att självreglera får vi diskutera om man ska kunna ta del av stödpaket, säger Ebba Busch, även det till TT.
Bolagsstyrelsens förslag har rört upp känslor även i Eskilstuna, konstaterar Robert Fredriksson, ordförande i Metallklubben på Volvo CE som berättar att många medlemmar hört av sig med anledning av aktieutdelningen de senaste dagarna.
– Det är klart att det sticker i ögonen, allt annat vore konstigt. Jag vet att vi har en hel del medlemmar som är upprörda över det – och med all rätt. Jag förstår dem och jag delar medlemmarnas uppfattning att en utdelning på den här nivån inte är rimlig, säger han.
Liksom Ebba Busch och Karl-Petter Thorwaldsson anser Robert Fredriksson det orimligt att företag som Volvo ska ta emot stora summor i statligt stöd och samtidigt dela ut miljarder till aktieägarna.
– Företaget har behov av de här statliga pengarna, så mycket kan man slå fast. Att då plocka ut 9,5 miljarder i aktieutdelning i det här läget vore inte rimligt. I min värld bör aktieutdelningen för året ställas in och jag hoppas att stämman stoppar den, säger han och fortsätter:
– Samtidigt är det aktieägarna vi pratar om och det finns en risk att de säger att de vill ha utdelning eftersom föregående år var så bra. Jag är tveksam till om aktieägarna ser det så, men till syvende och sist är det deras kapital de riskerar.