Kvinna hittad död vid Lidl-butik i Eskilstuna

En kvinna hittades död nära Lidl på Sundbyvägen i Eskilstuna. Men efter den tekniska undersökningen finns det inget som tyder på brott. "Misstanken om brott har försvagats", säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

6 december 2019 19:19

Det var strax före klockan tio på fredagsförmiddagen som polisen fick in ett larm om en livlös person i en dunge i närheten av Lidl på Sundbyvägen i Eskilstuna.

Flera patruller ryckte ut och ett stort område runt Kapellbacken spärrades av. Kort senare kunde även polisen bekräfta att man på platsen anträffat en död person.

– Jag kan bekräfta att vi har hittat en avliden person utomhus, men det är extremt oklart vad som har hänt. Det kan handla om allt från ett våldsbrott till ett sjukdomsfall, sade polisens presstalesperson Erik Terneborn vid 11-tiden. 

Vid 11-tiden kom även polisens kriminaltekniker till platsen. Ett tält restes över fyndplatsen för att skydda den och en kriminalteknisk undersökning inleddes.

Tidningens reportrar på plats berättade även att vissa fynd, bland annat en stövel på vägen upp mot den eventuella brottsplatsen, hade gjorts och att polisen på plats i ett inledande skede inte ville utesluta att det handlade om ett allvarligt brott. 

På en presskonferens med lokal media omtalades den döda personen emellertid som en kvinna, vilket sedan bekräftades av Anders Wigholm på Eskilstunapolisen. Vid 13-tiden lämnade polisens tekniker platsen och på polisens hemsida skriver man att "den tekniska undersökningen har inte stärkt misstankarna om att personen har blivit utsatt för ett brott".

– Jag har inga ytterligare detaljer att förmedla vidare. Anträffar vi en kropp så är kriminalteknikerna väldigt duktiga på att se om det finns något som kan tyda på att ett brott har begåtts. Och här har man landat i att det inte stärkts och man kan väl säga att misstanken om brott har försvagats, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Polisen samlar dock in bilder från övervakningskameror i området och kroppen ska även genomgå en rättsmedicinsk obduktion för att med säkerhet kunna fastställa dödsorsaken.

– Det är av det skälet att vi måste ta höjd för att det kan ha begåtts ett brott och det sker när vi inte är säkra. Det kan ske vid andra dödsfall som blir polisiära också, när till exempel personer avlidit utomhus, säger Björn Öberg.

Klockan 15.10 meddelade polisen att avspärrningen vid platsen var hävd. Den döda personen är ännu inte identifierad. Polisen berättar dock att kvinnan "varken är väldigt ung eller gammal utan i ett brett spann däremellan".

Vid 17.30 hade polisen fortfarande inte kunnat fastställa kvinnans identitet. Enligt Björn Öberg, polisens presstalesperson i region Öst, brukar de flesta personer som hittas på det här sättet ha någon form av identifikation på sig. I den döda kvinnans fall var det inte så. Det medför att polisen behöver hitta andra sätt att bekräfta kvinnans identitet, till exempel tandkort.

– De flesta i Sverige har någon gång varit hos tandläkaren och då finns de i registret, säger han.

Förtydligande: I en tidig version av artikeln råkade ordet person på en plats i artikeln bytas ut mot ordet polis. Anledningen var att en uppdatering klistrades in fel. Eskilstuna-Kuriren ber om ursäkt för misstaget och vi ser över våra rutiner kring snabba nyhetsuppdateringar. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linus Nilsson,Henrik Holmberg 070-1916611,Martin Tolén Holm 070-6911127,Peter Larsson