Kvinna överfölls av våldtäktsman i trädgård i Torshälla

Tio månader fängelse och utvisning, blev straffet i hovrätten för den 19-åring som försökt våldta en kvinna i Torshälla i somras. Tingsrätten ansåg att det hade räckt med skyddstillsyn.

23 december 2016 14:50

Det var en vanlig vardag i början av september som kvinnan hörde hur någon oväsnades utanför huset. När hon gick ut i trädgården för att se vad som hänt överfölls hon av en 19-årig man som skrek att han skulle våldta henne.

Mannen brottade ner henne på gruset och hann lägga sig ovanpå henne, innan kvinnans make sprang ut för att rädda henne.

Tillsammans med två grannar lyckades de övermanna och hålla fast 19-åringen som var narkotikapåverkad och aggressiv.

Eftersom det fanns flera vittnen till händelserna dömdes han för försök till våldtäkt mot sitt nekande. Domen omfattar även ett tiotal stölder som begåtts i Eskilstunatrakten.

Men Eskilstuna tingsrätt ansåg att 19-åringen var så ung att borde slippa fängelse. Därför dömdes han istället till skyddstillsyn.

Tingsrätten ansåg inte heller att 19-åringen, som är från Polen, kunde utvisas eftersom han är EU-medborgare och hade vistats i Sverige i nästan fyra år.

Men den delen av domen rev Svea hovrätt upp helt på torsdagen. Straffskärpningen innebär att 19-åringen ska sitta tio månader i svenskt fängelse och därefter utvisas i fem år.

Om han återvänder till Sverige innan de fem åren gått kan han dömas till ytterligare ett år i fängelse.

I domen skriver hovrätten: "hans anknytning till det svenska samhället framstår som mycket begränsad. Han saknar bostad och medel för sin försörjning".

Kvinnan får ett skadestånd på 30 000 kronor. 19-åringen själv ville att våldtäktsförsöket i trädgården skulle räknas som misshandel och ansåg att 5 000 kronor kunde vara ett rimligt skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Ståhle