Larm om fiskdöd i Hjälmaren: "Vågorna var vita av död fisk"

Under helgen slog boende och yrkesfiskare vid östra Hjälmaren larm. Mängder av död fisk spolades i land på stränderna. Nu har länsstyrelsen i Örebro varit ute och tagit prover.

29 april 2019 12:17

– Det måste ha skett någon sorts katastrof, säger Birgitta Hedlund som bor vid Barråsen vid östra Hjälmaren.

Under helgen kom några skärrade sommargrannar förbi och berättade att det låg fullt med död fisk på deras strand. När hon själv gick ner till stranden fick hon se det med egna ögon.

– Det var förfärligt. Det blåste ganska kraftigt och det såg ut som om vågorna hade vitt skum. Men tittade man noga så såg man att vågorna var vita av död fisk. Det var makabert, säger Birgitta Hedlund.

– Här var det mest småfisk men jag vet att Sven-Olof Karlsson som är yrkesfiskare fått sina nät fulla med död fisk. Det var gös på åtta kilo och de var döda allihop, säger Birgitta Hedlund.

När Eskilstuna-Kuriren når Sven-Olof Karlsson kan han bekräfta bilden.

– Fisken var död i näten. Jag har haft personal från länsstyrelsen i Örebro här som tagit prover, säger han.

Själv vill han inte spekulera om vad som kan ha hänt men konstaterar att det mest akuta verkar vara över.

– Det varade under några dagar men nu verkar det ha klingat av, säger han.

Bilder som är tagna vid Hjälmaresund under helgen vittnar om en omfattande fiskdöd. När Eskilstuna-Kuriren hör av sig med frågor om fiskdöden till Hjälmarens Vattenvårdsförbund och visar bilderna får vi snabbt svar.

– Jag känner till det och fick meddelande om det i fredags eftermiddag. Bilderna är första gången jag ser och det är ingen rolig syn, skriver Mia Andersson, vattensamordnare vid Hjälmarens vattenvårdsförbund, i ett mejlsvar.

Från förbundets sida följer man nu utvecklingen.

– Vi på Hjälmarens Vattenvårdsförbund tycker givetvis detta är jättetråkigt och ska följa vad som kommer fram i analyserna. En misstanke är att de dött av syrebrist men vi får se vad analyserna visar på.

Martin Engström är länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Örebro län och var på plats vid Hjälmaren under söndagen. Även länsstyrelsen möttes av död fisk.

– Vi tog vattenprover och så tog vi med oss en del döda fiskar. Vi fick även några fiskar från en yrkesfiskare som hade lagt dem i frysen så att vi skulle kunna ta prover på dem, säger han.

Nu skickas proverna för analys.

– Jag gissar att vi har svaren om två veckor, säger Martin Engström.

Har ni någon idé om vad som kan ha orsakat fiskdöden?

– Jag vill inte spekulera i vad det här skulle kunna bero på.

Hjälmaren har tidigare drabbats av fiskdöd och sett till antalet rapporter är det den sjö där fiskdöd är vanligast förekommande. Så sent som i december 2016 låg det döda fiskar i drivor runt sjön, en fiskdöd som aldrig fick någon förklaring.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Hölne