Lasse Müller fördes till Mälarsjukhuset med ambulans förra torsdagen.

– Han kom in för att han inte fick behålla maten. Ingen av oss trodde att han hade corona, säger Ellen Müller.

Enligt dottern hade Lasse Müller hög feber. Det coronatest som först genomfördes var negativt. Därefter följde en lungröntgen.

Artikelbild

| Lasse Müller tillsammans med dottern Ellen Müller på 80-årsdagen 2018.

– I går morse sa de att röntgen visade starka tecken på corona på lungorna. De var jätteangripna. Han hade lunginflammation. Eftersom han inte var i bra skick annars så sa de att han inte kommer att klara det. 

Lasse Müller hade tidigare haft två hjärtinfarkter och drabbats av tarmcancer.

– Jag har varit förberedd på den här dagen i halva mitt liv. Därför känns det jätteskönt att jag fick vara med. 

Det var dock nära att så inte blev fallet. När Ellen Müller först bad att få sitta vid sin pappas sida nekades hon. Efter ytterligare vädjan och kontakt med smittskyddsläkare ändrades beskedet. Det bedömdes röra sig om livets slutskede. Trots sjukvårdens avrådan fanns det ingen tvekan hos Ellen Müller. 

Artikelbild

| Med barnbarnen Charlie och Carla.

– Jag tänkte att om det här är det sista så vill jag sitta här oavsett om jag blir sjuk eller inte. Jag hade munskydd, ansiktsmask och plasthandskar. Han hörde vad jag sa. Han visste att jag var där. 

Lasse Müller flyttade till Eskilstuna år 1973 och blev snart en tongivande profil i kulturlivet. 1979 var han med och startade Eskilstuna jazzklubb. Så småningom blev han anställd som kultursekreterare i Eskilstuna kommun. Den tjänsten hade han i 14 år fram till sin pensionering.

– Han älskade sitt jobb, jag var med på jazzklubben sedan jag var väldigt liten. När han slutade jobba fortsatte han med musiken ideellt. När jag fick barn för tio år sedan levde han upp på nytt, trots att han inte orkade så mycket. Då drog han barnvagnen på stan och var stolt.

Musikern och kulturarbetaren Stefan Wistrand minns Lasse Müller starka engagemang för Eskilstunas kulturliv.

– Han var väldigt intresserad, man kände att han brydde sig om kulturen på ett sätt som jag inte upplevt att någon annan i kommunen har gjort sedan dess, säger Stefan Wistrand. 

– Han har betytt hur mycket som helst. Han var generös med bidrag till olika arrangemang och kom alltid själv på föreställningarna.

Efter sitt yrkesverksamma liv fortsatte Lasse Müller att prägla Eskilstunas kulturutbud med ”Lasses fredagsstuk” på restaurangen Josefs. Han blev 81 år gammal.