Lastbilschaufför utsatt för rånförsök

Lastbilen kom körande i mörkret när två män i västar plötsligt ville styra om trafiken. I själva verket var det fråga om ett rån.

En lastbilschaufför blev lurad av två män i orange västar och utsatt för ett rånförsök på riksväg 56 på torsdagskvällen. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle)

En lastbilschaufför blev lurad av två män i orange västar och utsatt för ett rånförsök på riksväg 56 på torsdagskvällen. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle)

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Eskilstuna2019-11-29 17:15

Klockan var 23 på torsdagskvällen när den 23-åriga lastbilschauffören kom körande i lastbilen på riksväg 56 vid Alberga utanför Eskilstuna. 

– I höjd med Alberga blev lastbilen plötsligt stoppad av två män i orange varselvästar. De hävdade att vägen var avspärrad längre fram och sa åt lastbilschauffören att följa efter dem,  berättar Peter Gustafsson, inspektör vid polisen i Eskilstuna.

Lastbilschauffören, en 23-årig kvinna, fann ingen annan råd än att följa efter männen i västarna. De körde en vit skåpbil och lotsade in lastbilen på mindre vägar. Men det dröjde inte länge förrän 23-åringen kände att det var något som inte stämde.

– När hon inte kom längre på vägen befann sig den vita skåpbilen bakom henne, berättar Peter Gustafsson.

Chauffören kunde inte göra något annat än att låsa in sig i hytten och vänta. När hon gjort det märkte hon hur de båda männen gick igenom lastbilens släp. Det ska inte ha funnits något av större värde i släpet och efter att ha väntat en stund i tron att rånarna hade lämnat platsen, gick chauffören ur hytten för att lokalisera sig. Men rånarna var kvar.

– När hon gick ur bilen började de rycka och slita i henne, berättar Peter Gustafsson.

Kvinnan kunde dock slita sig loss för att återigen lyckas låsa in sig i hytten.

Den här gången slog hon larm genom att kontakta sin transportledare.

Blev hon skadad?

– Jag kan inte se något om att hon fått några fysiska skador. Men hennes kläder blev trasiga, säger Peter Gustafsson.

Polisen vill ha kontakt med folk som kan ha uppmärksammat händelsen –  eller om det finns andra som kan ha råkat ut för samma sak.

Det finns en speciell tipstelefon till polisen som man kan ringa i så fall.

Numret är: 070-307 59 30.

Vad har polisen för råd till den som råkar ut för något liknande?

– Chauffören fick intrycket av att männen i sina västar kom från Trafikverket. Men om vägen hade varit avstängd så borde det ha varit skyltat eller uppmärkt på platsen. Om det verkligen varit folk från Trafikverket så borde det ha funnits fordon med Trafikverkets logotyper. Hade det handlat om en olycka skulle sannolikt polisen varit där. Så man måste göra en bedömning själv. Är man osäker ring polisen eller Trafikverket och fråga, uppmanar Peter Gustafsson.

Männen i den vita skåpbilen försvann spårlöst efter rånförsöket och det finns för närvarande inga misstänkta gärningsmän.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om