Livstidsdömd yx-mördare nekas tidsbestämt fängelsestraff

Det blir inget tidsbestämt fängelsestraff för Mohan Suppiah, 56, som i mars 2008 slog ihjäl en 29-årig kvinna med yxa inför ögonen på hennes barn. Suppiah dömdes till livstids fängelse och hade hoppas att få sitt straff tidsbestämt. Men rätten säger nej.

12 februari 2019 14:22

"Det finns en konkret och beaktansvärd risk att Mohan Suppiah återfaller i allvarig brottslighet", skriver Örebro tingsrätt som är den tingsrätt som har avhandlat frågan, i sitt beslut.

Hennes två små barn, då två och fyra år gamla, blev vittnen.

Han hade lämnat dem i vardagsrummet framför teven när han åkte till polisen och anmälde sig själv, berättade han hos polisen. När den första polismannen kom till lägenheten hördes barngråten ända ut i trapphuset. Den tvååriga pojken grät hejdlöst i sovrummet. Hans fyraåriga storasyster satt tyst och stirrade rakt in i väggen.

Deras döda mamma låg i köket.

Mohan Suppiah dömdes till lagens strängaste straff av Eskilstuna tingsrätt i juni 2008 - livstids fängelse.

En dom som fastställdes i hovrätten samma år.

Mohan Suppiah hade hoppats att få livstidsdomen omvandlad till ett tidsbegränsat straff.

Men Örebro tingsrätt säger alltså nej.

Av beslutet framgår visserligen att Mohan Suppiah har skött sig under tiden på anstalten. Av kriminalvårdens yttrande framgår bland annat att han inte har gjort sig skyldig till någon allvarlig misskötsamhet och att han också har fått permissioner på egen hand. Ibland med övernattning.

Men rättsmedicinalverket gör en annan bedömning och menar att det finns en "medelhög risk" att Mohan Suppiah återfaller i brottslighet och att han har en bristande insikt om sin våldsbenägenhet.

Mohan Suppiah har själv i förhör i tingsrätten berättat att han har genomgått en stor personlighetsförändring, är mer ödmjuk och är införstådd med att man inte kan styra en annan människas känslor.

Men tingsrätten skriver att skyddsfaktorerna inte uppväger de riskfaktorer som finns och att det finns en konkret risk att han återfaller i allvarlig brottslighet.

"Redan av det skälet ska hans ansökan avslås" skriver en enlig tingsrätt i sitt beslut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingar Frostberg

Ämnen du kan följa