Mamman: "Hela livet har stannat upp"

John Backman, 18, har varit försvunnen sedan en studentfest i onsdags. Nu berättar mamma Mia Midtsaeter om sökandet och saknaden efter sin son. "Hela livet har stannat upp", säger hon.

John Backmans mamma Mia Midtsaeter har deltagit i sökandet efter sin egen son de senaste dagarna.

John Backmans mamma Mia Midtsaeter har deltagit i sökandet efter sin egen son de senaste dagarna.

Foto: Robin Folkö/Privat

Eskilstuna kommun2019-10-14 11:27

Sökandet efter den försvunne studenten, 18-årige John Backman, har varit massivt de senaste dagarna. 

Under helgen var inte mindre än 190 personer med i sökandet kring de centrala delarna i Eskilstuna. Missing people var ute under lördagen och under söndagen var även organisationen Frivilliga insatser vid kris och katastrof (FIKK) med i arbetet.

Både under lördagen och söndagen har mamma Mia Midtsaeter deltagit i sökinsatserna. Nu berättar hon om saknaden och hur det är att behöva leta efter sin egen son.

– Hela familjen här hemma är förtvivlade och det är som att hela livet har stannat upp, säger hon.

John bor i Katrineholm – växelvis hos sin mamma och pappa tillsammans med en storasyster, tre småsystrar och en lillebror – och har precis börjat första året på sjuksköterskelinjen på Mälardalens högskola dit han pendlar.

I onsdags skulle John även tillbaka till Eskilstuna på kvällen för en studentfest tillsammans med sina kamrater för att inviga sina studentoveraller och skulle därefter sova kvar hos en vän.

Men John Backman nekades inträde till ett uteställe vid 23-tiden och två timmar senare slogs hans mobil av då den var uppkopplad mot en mast i Eskilstuna. I övrigt finns det inga spår efter den försvunne 18-åringen.

– Det blir jobbigare och jobbigare för varje timme, minut och sekund som går. Varje dag när det blir mörkt och förutsättningarna för att hitta honom minskar blir det ännu jobbigare. Det är som ett vakuum av rädsla och panik. Jag vill bara ha hem min son ..., säger Mia Midtsaeter.

Rösten spricker innan hon fortsätter:

– Det är så svårt att beskriva. Man kan aldrig föreställa sig att något sådant här ska hända. Det går inte att sätta ord som kan beskriva hur man mår. Man försöker rycka i varenda liten tråd som finns, men det finns inga trådar. Det finns ingenting.

Senaste gången hon var i kontakt med sin egen son var under onsdagseftermiddagen. Då hade han klarat av några seminarier, allt var som vanligt och han skulle tillbaka till Eskilstuna för festen.

– Det här var en kväll han hade sett fram emot. Det här skulle bli toppen och en glädjens kväll. Han hade jobbat jättemycket med sin overall, sytt på märken och var jättenöjd med resultatet. Det sista jag hörde från honom var en glad och positiv kille.

Bland klasskamraterna har det varit en orolig och uppriven period de senaste dagarna. Flera av dem har gjort egna sökanden under de senaste dagarna och John Backmans mamma uttrycker en tacksamhet över stödet och engagemanget i sökandet efter hennes son.

– Alla har varit helt fantastiska. Det finns studiekamrater och andra människor som gått dag och natt för att försöka ta reda på var han kan ha tagit vägen. Det är helt otroligt vilka helt fantastiska människor det finns. Så många människor som hjälpt till att leta efter min son ... Det hade varit en helt omöjlig situation att leta själv.

Rösten spricker på nytt innan Mia Midtsaeter avslutar:

– Jag vill bara ha hem John nu. Och jag vill be folk att höra av sig. Varenda liten detalj kan vara viktig även om man inte tror det själv. Bara ett litet spår kan leda till något så viktigt, så jag vill att man är uppmärksamma på allt. Det är dags för min lilla pojke att komma hem. 

Sökandet fortsätter under måndagen då människor samlas ute vid Västerleden klockan 12.00. 

Har du uppgifter om försvunna John Backman? Ring polisen, telefon 114 14.

Katrineholmsbon John Backman, 18, har varit försvunnen sedan en studentfest i Eskilstuna i onsdags.
Katrineholmsbon John Backman, 18, har varit försvunnen sedan en studentfest i Eskilstuna i onsdags.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!