Misstänkte kräm-mannen släppt – men misstänks fortfarande för elva brott

Den man som misstänks ha ofredat ett antal kvinnor och flickor i Eskilstuna genom att tafsa och spruta hudkräm på deras ryggar, släpptes fri efter en häktningsförhandling i Eskilstuna tingsrätt på fredagen. Men han är fortfarande misstänkt för att sexuellt ha ofredat elva kvinnor och flickor, men nekar själv till alla anklagelser.

15 mars 2019 17:52

Det var på onsdagen som mannen som är i 30-åldern togs in till förhör. Han hade då känts igen av en polispatrull i Eskilstuna centrum som hade fått bilder från en övervakningskamera där den misstänkte mannen syntes.

Mannen anhölls och under fredagen begärde kammaråklagare Lina Elfwing i Eskilstuna honom häktad på sannolika skäl (den allvarligare misstankegraden) för totalt elva fall av sexuellt ofredande.

Hur kommer det sig att du rubricerar händelserna som sexuellt ofredande när det endast är i vissa fall om han också har berört kvinnorna?

– Jag tycker att det verkar som att gärningarna har en sexuell prägel. De är riktade enbart mot kvinnor och krämen har uteslutande sprutats på deras bakdelar, säger Lina Elfwing.

Mannen själv har hela tiden nekat till anklagelserna och gjorde så också under häktningsförhandlingen som hölls bakom stängda dörrar. Under de förhör som hållits med honom sedan han greps har han sagt att polisen har tagit fel.

Tingsrätten lyssnade på den föredragning som åklagare Lina Elfwing höll där hon redogjorde för alla de elva fallen, en i taget. Det är tolv kvinnor och flickor som har gjort anmälan om att de blivit ofredade men Lina Elfwing vill i dag inte kommentera varför hon inte ville ha mannen häktad för alla tolv fallen, utan enbart elva.

Efter att ha lyssnat på åklagaren och den misstänkte mannen och hans förklaringar hade tingsrätten en relativt lång överläggning innan beslut meddelades.

Rättens ordförande Samuel Hägg meddelade då att häktningsyrkandet skulle ogillas och att anhållandet skulle hävas och att mannen skulle försättas på fri fot.

– Men det föreligger sannolika skäl att han har gjort de elva fall precis som åklagaren har påstått, sa Samuel Hägg.

Han förklarade sedan att en häktning inte står i proportion till de brottsmisstankar om sexuellt ofredande som riktas mot mannen.

– Jag hade gjort en annan bedömning. Jag vet inte om jag ska överklaga än. Men brotten kommer att fortsätta att utredas, säger åklagare Lina Elfwing efter att ha hört tingsättens beslut.

Mannens advokat Tobias Israelsson säger

– Vi är glada över tingsrättens beslut och tycker att det är korrekt. Det är ett stort intrång i den personliga integriteten att bli häktad. Och glöm inte att han förnekar brott, poängterar Tobias Israelsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingar Frostberg

Ämnen du kan följa