Nya almanackan har lämnat tryckeriet

För 34:e året ger nu Eskilstuna fotoklubb ut en almanacka med gamla och nya bilder.

28 januari 2018 07:03

Tonvikten ligger som alltid på de här bilderna som visar upp Eskilstuna och Torshälla från förr i tiden, och omslagsbilden är som en ung tradition bjuder en gammal handkolorerad bild.

Årets omslag utgörs av en bild som togs av fotografen R. Matz ungefär vid 1900-talets absoluta början och blickar ut över Kungsgatan i riktning mot Rådhustorget.

Ungefär samma punkt som fotografen då ställde sig på försökte Rolf Waltersson hitta 118 år senare, men han valde en mörk inramning av sin bild och inväntade kvällen. Bilden som nu återfinns på första uppslaget har väldigt få beröringspunkter med den första.

– Men den är ganska spännande ändå och var ganska svår att få till med lite lagom mycket strålkastarljus från bilarna ute på Kyrkogatan, säger Rolf Waltersson.

Almanackan i övrigt består av en vintrig bild från Pressbyrån på Storgatan i Torshälla som vintern 1958 såg ut att vara ganska snöfattig. På löpsedlarna stod att läsa att Kanadas ishockeylag haft lekstuga med Tre Kronor och att två åldringar utsatts för ett rån.

– Det är Harald Bäckstrands bild och i och med att han plåtade med en Hasselblad så blev det skärpa därefter. Man kan också se automaten med kondomer på kioskens yttersida.

Vidare finns det bilder från Konsums öppnande av ett snabbköp på Norr i Eskilstuna 1957 och ett skolfoto från Rosenforsskolan i Skogstorp från 1929.

– Vi har fått låna denna bild av Anette Humbla och vet att flickan längst till höger heter Elsa Carlsson. Men vi tar gärna emot fler upplysningar om någon känner igen någon av flickorna på bilden.

En bild från Stora Sundby visar upp ångfartyget Gustaf Lagerbjelke när den förberedde sig för avgång med Preussens kejsare Wilhelm II då denne besökt greve Wedel på slottet.

Fristadstorget från 1960-talet finns också med från en mycket livlig torghandelsdag och från Kvarngärdesgatan 1949 ses postiljonen Walter Billing som överlämnar dagens post till makarna Sofia och Gusten Gustavsson. Fotografens namn är Bror Lundqvist som tio år innan bilden togs var med och startade Eskilstuna fotoklubb.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torsten Braf

Ämnen du kan följa