Nya biografbyggnaden föreslås få bygglov

Bygglovet för den nya storbiografen på Väster lär beviljas av politikerna i veckan. "Det är en spektakulär satsning", säger Marcus Olofsson på fastighetsbolaget bakom byggplanerna.

Åtta salonger och en restaurang ska rymmas när den tidigare järnhandelsbutiken (Swedol) byggs om.

Åtta salonger och en restaurang ska rymmas när den tidigare järnhandelsbutiken (Swedol) byggs om.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna kommun2019-11-11 06:47

Det var i början av oktober som tidningen kunde berätta att bygg- och fastighetsbolaget Ladingen, via sitt bolag Eskilstuna industrifastigheter AB, ansökt om bygglov för en biograf i fastigheten Valpen 2 på Väster. De tänkta lokalerna ligger i samma byggnad som Willys på Kungsgatan. I den del av byggnaden där Swedols butik låg tidigare ska enligt bygglovsansökan åtta biosalonger av varierande storlek byggas. 

I det förslag till beslut som stadsbyggnadsnämnden ska ta ställning till på onsdag ska bygglovet beviljas. Det innebär i så fall grönt ljus för att den del av byggnaden som ska rymma biosalongerna får en påbyggnad för att nå en totalhöjd på 13 meter. Den högsta delen på den befintliga byggnaden är i dag nio meter. 

Bygglovsavdelningen skriver i beslutsunderlaget att de ändringar som kommer att göras på fastigheten förvisso innebär en avvikelse från gällande detaljplan men att avvikelsen är liten. Som motiv för att bevilja bygglovet anförs också att en biograf "tillgodoser ett allmänt intresse" och den tänkta lokaliseringen överensstämmer med det fördjupade program som tagits fram för stadsdelen Väster.

Stadsbyggnadsförvaltningens utvecklingsenhet, där bland annat stadsarkitekten ingår, är dock av en annan uppfattning. I sitt remissyttrande skriver utvecklingsenheten att den aktuella bygglovsansökan inte uppfyller grundläggande krav i Plan- och bygglagen. De ritningar som lämnats in anses vara för otydliga, en analys kring påverkan på riksintresset saknas och att byggnaden blir "fyra meter högre än tillåten byggnadshöjd" inte kan anses vara en liten avvikelse.

Enligt stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) utgör kritiken inget hinder för att bevilja bygglovet.

– Jag förstår att de har synpunkter och att olika enheter inom stadsbyggnadsförvaltningen kommer till olika slutsatser är inte ovanligt, det ingår i det uppdrag de har. Min uppfattning är att vi kan bevilja bygglovet och jag tror att det blir så också, säger hon.

Sarita Hotti hade helst sett att en ny multibiograf kunde placeras centralt i staden.

– Men det har visat sig vara väldigt svårt. En lång rad förslag på lokaliseringar har prövats tidigare utan att man lyckats. Så när det nu finns aktörer som är beredda att satsa på Väster så har jag väldigt svårt att se varför vi skulle säga nej.

För Marcus Olofsson, delägare i Eskilstuna industrifastigheter, är den positiva signalen om bygglovet ett efterlängtat besked. 

– Vi är väldigt glada om vi kommer i mål med bygglovet. Efter 15 år av planering för att få en ny biograf till Eskilstuna är alla som vi kommer i kontakt med väldigt positiva över att det äntligen händer något.

Marcus Olofsson har tidigare inte velat kommentera satsningen av hänsyn till övriga inblandade parter. Han vill inte heller nu berätta vem samarbetspartnern är som ska driva anläggningen; Filmstaden eller Svenska Bio, de två dominerande aktörerna i branschen.

– Vi kommer inom kort att presentera projektet tillsammans. Det är ingen liten kvartersbio direkt utan en spektakulär satsning som kommer att sätta Eskilstuna på kartan. I lokalen kommer vi också att bygga en restaurang i ett koncept som ska passa ihop med bion. Vi tror att det här kommer att bli en knutpunkt i stan som drar mycket folk. I och med att Väster håller på att växa ihop med centrum så får det en positiv påverkan på innerstadshandeln också och det är vi glada för.

Den bygglovsansökan som lämnats in för att bygga en biograf bredvid Willys på Kungsgatan lär beviljas av stadsbyggnadsnämnden nästa vecka.
Den bygglovsansökan som lämnats in för att bygga en biograf bredvid Willys på Kungsgatan lär beviljas av stadsbyggnadsnämnden nästa vecka.
Biografjättar

Den svenska biografbranschen domineras av två aktörer: Filmstaden (före detta SF) och Svenska Bio. Filmstaden är störst och äger dessutom 49 procent av Svenska Bio. Filmstaden ingår som en del i Odeon cinema group, ett dotterbolag till världens största biografkedja AMC Theatres som i sin tur är en del av det kinesiskt ägda företaget Wanda group.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!