Omsättningen halverad – en smäll de inte kommer överleva

Restaurangen Papas tapas har varit en del av Eskilstuna i över 18 år.

– Vi har haft en bra kassa men den krymper nu. Till slut är den tom, säger Sven Stapel.

12 augusti 2018 06:45

I hela Eskilstunas innerstad pågår stora ombyggnationer. Sven Stapel på Papas tapas var tidigare i år oroad över de sjunkande siffrorna och ännu värre skulle det bli om de inte kunde öppna sommarens uteserveringar. En farhåga som blev verklighet.

– Vi är inte i konkurs i dag men vi går mot det. Jag har fått in alla papper och totalt har vi gått back 1,2 miljoner i år, säger Sven Stapel.

Ombyggnaden av centrum etapp två startade i februari i år och de förväntas inte vara helt klara förrän i november 2019.

– Vi har haft högsta kreditbetyg i alla år. Det är synd att det här ska sänka en restaurang som fungerar, säger Sven Stapel.

Om det blir konkurs kommer båda Papas tapas på Kriebsensgatan att avvecklas.

– Det är ingen som köper en krog som visar döda siffror, säger Sven Stapel.

I juli märktes de sjunkande siffrorna av som mest. Då halverades omsättningen när gästerna inte kunde sitta ute i solen.

– Vi kan inte tvinga folk, vill de sitta ute får de gå någon annanstans. Många gäster har varit solidariska och kommit hit ändå. Men jag förstår ju att det inte är kul att sitta och titta på en byggarbetsplats, säger Sven Stapel.

Området utanför restaurangerna används för att förvara byggmaterial. Det har Sven Stapel velat flytta på, men fått svaret att det är en kostnadsfråga.

– Det kostar pengar att våra gäster inte kan komma fram, vems pengar har mest betydelse? säger Sven Stapel.

– Vi får skicka en faktura till kommunen och se vad de säger, avslutar han.

Anders Enesved är avdelningschef på stadsbyggnadsförvaltningen och enligt honom har samtliga näringsidkare bjudits in till ett informationsmöte om kommande arbeten.

– Det är olyckligt att verksamheter drabbas. Hela området är en byggarbetsplats. Vi gör vad vi kan för att underlätta, och entreprenören har krav på sig att entréer ska vara tillgängliga under hela entreprenadtiden. Någon näringsidkare kan säkert tycka att vi kan göra mera, men vi måste också tänka på att driva entreprenaden på ett effektivt sätt, säger Anders Enesved.

Både Sarita Hotti (S) och Jimmy Jansson (S) har varit i dialog med Sven Stapel om den rådande situationen och menar på att kommunen inte kan gynna en enskild.

– Vi som politiker bestämmer bara att vi ska bygga om gatan och om det drabbar någon försöker vi tillmötesgå så mycket vi kan. Vi har hela tiden skickat synpunkterna vidare till både Tuna entreprenad och Anders Enesved, säger Sarita Hotti (S).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Lindqvist