Ordbråk om helikopterplatta på Mälarsjukhuset

Ombyggnationerna av länets sjukhus blir dyrare än väntat. Då höjs röster för att snåla in på helikopterplattan på Mälarsjukhuset.

Gräset på Djurgården eller som i det här fallet, en gräsplätt söder om Strängnäsvägen används i akuta situationer.

Gräset på Djurgården eller som i det här fallet, en gräsplätt söder om Strängnäsvägen används i akuta situationer.

Foto: Jocke Serrander

Eskilstuna kommun2019-12-29 13:02

Sedan våren 2018 använder den luftburna akutsjukvården Eskilstuna flygplats i Kjula för att lasta om patienter. Endast i fall där patientens liv står på spel landar man på öppna ytor i närheten av Mälarsjukhuset. I maj tvingades exempelvis en ambulanshelikopter från Akademiska sjukhuset i Uppsala göra en riskfylld landning söder om Strängnäsvägen.

De pågående ombyggnationerna av sjukhusen i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping skulle, enligt ursprungsplanen, innefatta en permanent helikopterplatta på Mälarsjukhuset tak. Sedan dess har ombyggnadsprojektet fördyrats med cirka en miljard kronor och beräknas nu komma att kosta till 5,51 miljarder.

Efter regionstyrelsen i Sörmlands senaste sammanträde sa Eva Callhammar (L) att regionen måste välja bort något.

– Det har blivit en miljard kronor dyrare än vad det var tänkt. Då måste man skära i kostnaderna. Det kan handla om att minska lokalytorna, men också om att låta bli att bygga den helikopterplatta som planeras på Mälarsjukhusets tak.

Jari Puustinen, moderaternas gruppledare i Eskilstuna, anser att uttalandet är oansvarigt. I en tråd på Facebook har flera politiker diskuterat saken.

– Att plocka bort helikopterplattan vid nybygget av Mälarsjukhuset är helt fel väg. Ogenomtänkt och oansvarigt av Liberalerna, skriver Jari Puustinen. 

Puustinens partikamrat Magnus Leivik i Nyköping tar dock Liberalerna i försvar.

– Det finns många sätt att bygga en effektiv landningsplats utan att den ligger på taket, vilket gör det hela extremt dyrt. Vi har i över tio år drivit på för en landningsplats, men inte på taket. Man kan ordna organiserad landningsplats för en bråkdel av priset att ha den högst upp på ett hus. Onödigt att kritisera L i denna fråga när S inte gjort nåt alls, skriver Leivik.

Magnus Leiviks idé, att bygga en landningsplats på marken nära sjukhuset sågas av Jari Puustinen.

– Det finns inte plats för någon landningsplats. Odlaren byggs ut, Djurgårdsskolan, golfbanan och Ekängenområdet likaså. Framtiden för flygplatsen som används i dag är osäker. En platta på taket är bra för både Eskilstuna som vi räknar med ska fortsätta vara en stor kommun i framtiden och Sörmland.

I regionfullmäktige i februari ska fastighetsplanen, med två tänkta byggnader och en helikopterplatta, upp till beslut. 

Hur mycket helikopterplattan kostar är det ännu ingen politiker som har kunnat säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!