– Jag pratade med min syster som jobbar på akutvårdsavdelningen på Mälarsjukhuset. Hon förklarade att de hade väldigt mycket att göra nu, säger Petra Östangård.

Det började med ett inlägg på Facebook. Hon erbjöd sig att samla in pengar för att köpa lunch till vårdpersonal, samtidigt ville hon stötta lokala restauranger.

– Folk började direkt att Swisha pengar, i dag har jag fått in sammanlagt 12 260 kronor.  Som mest har en person Swishat 400 kronor vilket är fantastiskt,  säger Petra Östangård och tillägger:

Artikelbild

| "Det är så otroliga många människor som bidrar med pengar, delar inlägget och peppar för den fantastiska insatsen de gör på Mälarsjukhuset", säger Petra Östangård. Till vänster Annika Lundstedt.

– Det är så otroliga många människor som bidrar med pengar, delar inlägget och peppar för den fantastiska insatsen de gör på Mälarsjukhuset.

Den 24 mars levererade hon sin första beställning till Mälarsjukhusets akutvårdsavdelning. Då var det 45 sallader från restaurang Phoenix.

– I dag, onsdag, blir det smörgåstårtor från Coop Sveaplan Jag har beställt tre stora smörgåstårtor för 16 personer vardera plus vegetariska alternativ, säger Petra Östangård.

På Coop kök och café Sveaplan centrum finns det bara positiva ord att säga.

Artikelbild

| Petra Östangård har startat en insamling för att stötta Eskilstunas restauranger samtidigt som hon vill hjälpa vårdpersonalen som går på knäna i spåren av corona.

– Det här är ett jättefint initiativ som hon har gjort. Det är imponerande, det behövs ljusglimtar i dessa tider, säger Marina Horacek, restaurangchef.

Petra Östangård har sin son på dagis på tisdagar till torsdagar. Under dessa dagar passar hon på att själv leverera luncherna.

Artikelbild

| "Det här är ett jättefint initiativ som hon har gjort. Det är imponerande, det behövs ljusglimtar i dessa tider", säger restaurangchefen Marina Horacek angående Petra Östangårds insamling.

– I morgon blir det Gätgifveriet som ordnar rostbiff och potatissallad, jag har beställt 40 portioner, förklarar Petra Östangård.

Helgens luncher är redan planerade och under dagen ska hon åka till pizzerian Tipo 00 och betala för 30 pizzor.

– Jag tar med mig beställningsformulär så att de på akutvårdsavdelningen själva kan beställa under helgen. De ringer och beställer och får pizzorna utkörda.

På akutmottagningen var personalen lyriska när smörgåstårtorna levererades.

– Det här är jättefint gjort, det kommer verkligen att uppskattas av vår personal. Vi får väldigt lite uppskattning annars så det här är fantastiskt, säger Annika Lundstedt, ledningsansvarig sjuksköterska på akutmottagningen Mälarsjukhuset.

Hur nästa vecka ser ut vet Petra Östangård inte än.

– Det beror på hur mycket pengar som kommer in. Så länge det trillar in pengar och jag är permitterad så fortsätter jag gärna med det här, avslutar Petra Östangård.

På hashtaggen #lunchtillvårahjältar på Instagram kan du följa Petra Östangårds arbete.