Polis knarkavslöjad i hemlig insats – sparkas

En polis i Eskilstuna har begärts sparkad. Anledningen är att han greps på bar gärning i samband med en knarkinsats, enligt tidningens uppgifter.

En polis i Eskilstuna greps på bar gärning under ett knarktillslag och riskerar nu sparken. Bilden är tagen ur ett annat sammanhang.

En polis i Eskilstuna greps på bar gärning under ett knarktillslag och riskerar nu sparken. Bilden är tagen ur ett annat sammanhang.

Foto: Claudio Bresciani/TT/Tomas Oneborg/TT

Eskilstuna2019-11-05 20:17

En polis, hemmahörande i Eskilstuna, har begärts sparkad från sitt arbete. 

Anledningen är att polisen, som är i 30-årsåldern, anses ha ”grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren” och beslutet är kopplat till en pågående förundersökning, enligt dokument som nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Nu kan Eskilstuna-Kuriren avslöja ytterligare detaljer om fallet.

Enligt tidningens uppgifter ska Eskilstunapolisen ha gjort en hemlig insats mot unga och droger i länet under flera veckors tid.

Och efter att en polis känt lukt samt noterat mycket spring in och ut från en lägenhet gjorde man ett tillslag där den numera bortplockade polisen fanns på plats inne i lägenheten som privatperson och greps på bar gärning.

Tidningen var redan i förra veckan i kontakt med såväl polisen i Eskilstuna, kammaråklagaren och polisens enhet för särskilda utredningar som inte ville bekräfta tidningens uppgifter om att det fanns en pågående utredning mot en polis.

– Det kan jag inte svara på. Överhuvudtaget om man bedriver en utredning mot en polis är förundersökningssekretessen hårt hållen, sade Christer Sjöqvist, polisområdeschef i Eskilstuna, då.

Men i de dokument som nu framkommit – där mycket är överstruket med anledning av sekretess – kan man läsa att "såvitt hans chefer känner till lider X (polismannens namn) inte av någon sjukdom eller missbruksproblematik".

I väntan på utredningen togs polisen ur tjänst och fick lämna in sitt tjänstevapen, enligt tidningens uppgifter. Och nu har alltså polisregion öst lämnat in en fråga om att skilja polismannen från hans anställning. 

Men den senaste händelsen är inte första gången polismannens namn förekommit i en utredning. 

Redan i somras nämndes den berörde polisen i samband med ett människorovsdrama på Västergatan i Eskilstuna. 

En 37-årig man dömdes senare till fängelse för att ha hållit två personer kvar i en lägenhet mot deras vilja. Men redan när dramat tog sin början ska polisen, som nu begärts sparkad, ha befunnit sig i lägenheten och knarkat, enligt de vittnesuppgifter som framkommit i förhör.

Ett vittne uppgav då att han hade sett en person, som han då inte visste var polis, sitta och "snorta och röka cannabis" tillsammans med lägenhetsägaren.

Polisen ska ha suttit i soffan och snortat pulver genom en ihoprullad sedel. Han ska dock ha fått tillåtelse att lämna lägenheten precis när människorovet skulle ta sin början. 

"Det låg massa droger på bordet i zipbags framför X (polismannens namn). Det var hasch, ecstasy, amfetamin", sa vittnet i förhöret.

Kort senare fick dock vittnet reda på att personen i soffan arbetar som polis. Vittnet berättar hur han vid ett senare tillfälle blev stoppad av polismannen, som då var i tjänst tillsammans med en kollega, för en fordonskontroll.

Polismannen ska då ha tagit vittnet åt sidan och tackat honom för att han fick lämna lägenheten när människorovsdramat påbörjades. Därefter ska polismannen ha låtit vittnet behålla den bit hasch han hade på sig och fortsätta att köra fordonet trots att polismannen visste om att vittnet saknade körkort.

"(Polismannen) sa till mig att: Du har gjort mig en tjänst, så nu ska jag göra dig en tjänst", sa vittnet i förhör.

Vittnet berättade även att den tidigare nämnda lägenhetsägaren och hans kusin pratat om att de "känner en polis som brukar ge dem information". Den polisman som nu begärts sparkad ska bland annat ha ringt och varnat om kommande husrannsakan för att personerna inte skulle ha droger hemma hos sig.

Eskilstuna-Kuriren var redan då i kontakt med särskilda åklagarkammaren som då meddelade att anmälan var nedlagd och att man inte inledde någon förundersökning. 

Polismannen blev däremot förflyttad från stationen i Eskilstuna innan han nu ska ha begärts sparkad efter den senaste händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!