Polisen: Vi vet vem som tände på Statt

Tio år efter Stattbranden är gärningsmannen ännu på fri fot. Polisen anser sig ha bevisat vem han är, men Svea hovrätt valde 2010 att fria den utpekade.

25 februari 2019 06:05

I april 2009 anhölls en då 29-årig man från Eskilstuna. Han åtalades för grov mordbrand, men efter över ett år i häktet och en lång rättsprocess släpptes han fri.

Den första rättegången i Eskilstuna tingsrätt ogiltigförklarades efter ett rättegångsfel, och fick göras om. I den andra rättegången dömdes mannen mot sitt nekande till 18 års fängelse. I hovrätten blev utfallet ett helt annat. Den åtalade friades helt. Bevisningen ansågs otillräcklig.

Det är bevisat att den i dag 39-årige mannen befann sig på hotellet kvällen innan branden, med en stor väska, och att han betedde sig suspekt. Hans egen version har under förhören ändrats på flera punkter och innehåller vissa luckor. Dessutom har hans DNA säkrats på tre klädesplagg som den vitklädde gärningsmannen dumpade under flykten.

► TV:Se de unika bilderna från storbranden på Statt 2009

Enligt hovrätten räcker det dock inte för att bortom rimligt tvivel slå fast att 39-åringen är gärningsmannen. Utredningen har inte lyckats motbevisa vissa av mannens egna uppgifter, och DNA-spåren i kläderna avsattes enligt hovrätten inte med säkerhet i samband med branden. Någon annan kan ha haft kläderna på sig utan att lämna egna spår.

Lars Franzell, som leder Eskilstunapolisens avdelning för grova brott, sticker inte under stol med att han anser att hovrätten resonerade fel. Han tycker att polisutredningen har lyckats bevisa att 39-åringen är den vitklädde gärningsmannen.

– Det här är polisiärt uppklarat, säger han.

Sedan hovrättsdomen meddelades 2010 är Stattutredningen vilande.

– Vi har vänt på vartenda gruskorn, säger Lars Franzell.

Är det någonting som skulle kunna blåsa liv i den igen är det enligt Lars Franzell ny information om exempelvis motivet. Den vitklädde agerade inte på eget bevåg, utan utförde ett uppdrag.

– Om folk börjar prata och berätta vad de vet kan man kanske tänka sig en resning, säger han.

Eskilstuna-Kuriren har utan framgång sökt kontakt med 39-åringen för en intervju.

Preskriberas år 2034

Grov mordbrand är ett av de grövsta brotten i Sverige. Det längsta tidsbestämda straff som döms ut är 18 års fängelse, men det finns utrymme för domstolarna att döma en mordbrännare till fängelse på livstid. Preskriptionstiden för grov mordbrand är 25 år, vilket innebär att Stattbranden preskriberas först år 2034.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Holmberg

Ämnen du kan följa