Privata biogasföretaget satsar storskaligt

Det privata företaget Eskilstuna Biogas går vidare med planerna på en storskalig biogasanläggning i Eskilstuna, trots politikernas beslut om en kommunägd anläggning på Lilla Nyby.

Kaj Wågdahl är ordförande i det privatägda företaget Eskilstuna Biogas som planerar att bygga en storskalig anläggning för biogas i närheten av Kjula.

Kaj Wågdahl är ordförande i det privatägda företaget Eskilstuna Biogas som planerar att bygga en storskalig anläggning för biogas i närheten av Kjula.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2020-01-03 06:13

I början av december stod det klart att Eskilstuna Energi och miljö (EEM) ska bygga en biogasanläggning på återvinningsstationen Lilla Nyby. Investeringen beräknas kosta 176 miljoner kronor varav 78,5 miljoner täcks via olika bidrag. Med hjälp av det insamlade matavfallet, och eventuellt också gödsel, ska den biogas som produceras användas av kommunens fordon samt för bussarna i kommunens kollektivtrafik. Det slutgiltiga beslutet att bygga anläggningen fattas av kommunfullmäktige i februari. 

Att Eskilstuna kommun väljer att bygga och driva en biogasanläggning i egen regi var dock ingen självklarhet från början. Politiker och tjänstemän har under processen haft en dialog med det privata företaget Eskilstuna Biogas om olika typer av samarbetslösningar. Men så blir det alltså inte, något som företagets ordförande Kaj Wågdahl beklagar.

– Ja, vi har haft en dialog med EEM och vi har fört fram vilka villkor vi erbjuder. Jag är övertygad om det skulle vara fördelaktigare för EEM med en sådan avtalslösning än att bygga en egen anläggning, säger han. 

Eskilstuna Biogas, som huvudsakligen ägs av olika lantbrukare, avser – som tidningen tidigare skrivit – att bygga en biogasanläggning i närheten av Kjula. Och de planerna går nu vidare, trots EEM:s beslut.

– Det handlar om en storskalig anläggning med gödsel som råvara. Storleken blir i nivå med de största som finns i Sverige med en årlig produktion på cirka 70 gigawattimmar (GWh). Som jämförelse kommer EEM:s anläggning att producera cirka 30 GWh. När anläggningen är i drift kommer den att reducera växthusgasutsläppen i Eskilstuna med tio procent. Den kommer också att utgöra ett viktigt nav för gödselmedel till lantbruken i kommunen och totalt räknar vi med att skapa drygt 35 nya jobb när man räknar in olika kringtjänster, säger Kaj Wågdahl.

I företagets planer ingår även bygget av en tankstation för både flytande och komprimerad gas i närheten av Eskilstuna logistikpark.

– Vi har nyligen ansökt om förhandsbesked för bygglov och hoppas på ett beslut från kommunen så fort som möjligt. Det är en utmärkt lokalisering nära E20. Vi avser att bygga tankstationen före själva biogasanläggningen.

Den totala investeringen uppgår till cirka 200 miljoner kronor och finansieras genom en kombination av banklån, statligt investeringsstöd (Klimatklivet) samt eget kapital.

– Vi är inte särskilt oroliga över investeringskostnaderna så länge möjligheten till statligt stöd finns. Grunden för allt ligger dock i lönsamheten och den ser vi att vi har. Vi är inte beroende av EEM utan har sedan länge sett att vi får ihop en god ekonomi i en rent gödselbaserad anläggning. Sedan är det förstås helt galet både ur ekonomisk och praktisk synvinkel att EEM:s och vår anläggning ligger så nära varandra, men så ser det ju tyvärr ut att bli nu, säger Kaj Wågdahl.

Är det något som skulle kunna äventyra satsningen? 

– Först och främst måste bygglovet beviljas. Där kan jag känna en oro över att inte politikerna värderar nyttan av vårt projekt tillräckligt högt. Sedan finns det en eventuell konkurrenssituation om gödsel. Företrädare för EEM har sagt att de planerar att använda 20 000 ton gödsel som råvara i produktionen. Gör de det så omöjliggörs vårt projekt. Jag räknar dock med att de lokala lantbrukare vi skrivit avsiktsförklaringar med är lojala med vårt projekt. 

Biogasmarknaden

I den statliga utredning om den svenska biogasmarknaden som blev klar i december framgår att den inhemska produktionen måste stöttas för att produktionen av biogas ska kunna öka.  Ett av förslagen är att Sverige ska besluta om ett produktionsmål för biogas på 10 terrawattimmar (TWh) till 2030. 2018 producerades 1,3 TWh uppgraderad biogas, alltså sådan som kan användas som drivmedel.

För att nå målet föreslås att skatteundantaget för biogas bibehålls och kompletterar med olika premier. 

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!