Färdvägen är fastställd sedan flera år tillbaka - studentkortegen följer de vägar som ramar in innerstaden, över Nybron och runt i rondellen vid Kloster kyrka och tillbaka till samma hjulspår som tidigare. Och detta sker trots att framkomligheten redan är begränsad vid gamla Sporthallen, nya högskolan.

Rekarnegymnasiets studenter är tillsammans med Kunskapscompaniets studenter först ut vid klockan 12, Grillska gymnasiets studenter springer ut klockan 12,50, tätt följda av Realgymnasiet och NTI-gymnasiet som drar på sig mössor och hattar klockan 13.

Rinmangymnasiet är klara för avfärd klockan 14 och S:t Eskils gymnasiets elever klockan 15.

Artikelbild

| Själva kortegevägen går ramar in Eskilstuna innerstad och bestämmer takten under fyra-fem timmar under studentfirandet 15 juni.

Alla åker flakkortege och även om allt är relativt beroende av uppehållsväder så måste alla vara beredda på att trafiken i innerstaden kan skrida fram med väldigt reducerad hastighet eller rent av stå helt stilla periodvis mellan klockan 12 och 17.

Polisen gör många inspektioner den här dagen och lämnar över ett tillfälligt certifikat att man är kontrollerad och okejad.

– Vi tittar till allt från kortegevägen till lastbilarnas säkerhet, säger Josefine Krontorp, som är tillståndshandläggare på polisen i Eskilstuna. Och självklart har vi också koll på nykterheten hos såväl lastbilschauffören som hos de så kallade flakvärdarna.

För att verkligen få det där godkännandet att köra ut i trafiken är det mycket som måste vara okej med både lastbil och inte minst flaket. Skyddsräcken ska vara minst 110 centimeter högt, eventuella bänkar ska vara fastmonterade, och inga vassa föremål får finnas på lastflaket.

– Och inga brott mot högsta hastighet som är 20 kilometer i timmen, säger Josefine Krontorp.

Eskilstuna har varit förskonade från både olyckor och olyckstillbud under åren. Men det finns hos polisen en beredskap för att avbryta kortegen om något skulle se ut att gå överstyr.