Rekordfå drunkningsolyckor i Sörmland

I Sverige har 41 person drunknat i år, det är nästan 100 färre drunkningar jämfört med förra året. I Sörmland är siffran noll.

7 augusti 2019 16:13

Senaste gången som drunkingsolyckor med omkomna personer i Sörmland var noll, är för över 28 år sedan, visar Svenska Livräddningssällskapets statistik som går tillbaka till 1991. Fram tills i år har siffran aldrig understigit en person.

– Det är anmärkningsvärt, säger Mikael Olausson, områdesansvarig på säkerhet och livräddning på svenska livräddningssällskapet.

Faktorer som påverkar antalet drunkningsolyckor med omkomna är många, och skiljer sig mellan län. Mikael Olausson nämner bland annat förebyggande åtgärden och väder som anledningar till att färre drunkningsolyckor sker.

– Generellt sett, att ha en bra och förebyggande verksamhet samt kommuner som informerar och kartlägger faror kan minska antalet omkomna, menar Mikael Olausson.

– Även personal som är utbildad och möjligheten till simskola för barn, där de får lära sig om bad, båt och isvett förebygger olyckor.

I hela Sverige har det varit färre drunkningsolyckor jämfört med förra året, då 135 personer omkom. I år har 41 personer drunknat, varav 17 stycken i juli. Sörmland har blivit skonat från omkomna, något som inte har skett på över 28 år.

– Vädret är också en faktor som spelar in. Om det är fint och soligt ute söker sig många till badstränder och drunkningsolyckor ökar då, säger Mikael Olausson. Är det kallare badar inte lika många.

Jorma Valjus, utbildare och ordförande i svenska livräddningssällskapets regionsförbund i Sörmland, menar också att vädret och kunskap om livräddning kan ha gett resultat.

– Man kan hoppas att kampanjer om säkerhet kring badstränder påverkat, och att människor blivit mer medvetna kring faror, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sophie Eriksson