Risk för miljonböter i batterihärvan

Eskilstuna kommun kräver att Urecycle tar hand om det batteriavfall som ingår i den så kallade "Batteriskandalen". Annars riskerar bolaget mångmiljonböter.

Innehållet i flera av säckarna har läckt ut vid LMAG i Eskilstuna och marken måste, enligt miljökontoret, sannolikt saneras.

Innehållet i flera av säckarna har läckt ut vid LMAG i Eskilstuna och marken måste, enligt miljökontoret, sannolikt saneras.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna kommun2020-03-30 06:00

Hundratals säckar fyllda med krossade alkalibatterier, så kallad svart massa, dök i höstas upp på flera håll. Drygt tusen ton har hittills påträffats, bland annat nedgrävt i en åker i Kumlatrakten, i Örebro samt i Eskilstuna och Torshälla.

Den svarta massan är vad som blir kvar när insamlade uttjänta batterier separeras från stålhöljet och mals ner, vilket görs vid företaget Urecycles anläggning i Karlskoga. Massan innehåller höga halter av mineralerna  zink och mangan, ändliga resurser som bör återvinnas. 

Återvinningsföretaget LMA-gruppen (LMAG) med anläggning i Örebro och omfattande verksamhet i Eskilstuna inledde 2018 ett samarbeta med Urecykle. Enligt uppgörelsen skulle LMAG i Eskilstuna se till att den svarta massan fördes till godkända anläggningar för upparbetning. Istället mellanlagrades eller dumpades materialet.

Enligt finskägda Urecycles talesperson i Sverige, Pekka Väänänen, uppgår mängden batteriavfall som gått från Urecycle till LMAG till cirka 1 400–1 600 ton under 2018 och 2019. Om någon del av materialet gått till återvinning kan han inte svara på.

– Vi vet inte. Det finns ingen att fråga. Vi har inte längre någon motpart.

Situationen är komplex. Tre män, 46-49 år gamla, sitter häktade misstänkta för grova miljöbrott kopplat till batterihanteringen.

LMAG har dessutom begärts i konkurs. Därtill har all personal på Urecykles anläggning i Karlskoga, drygt 20 personer, varslats om uppsägning och allt arbete är stoppat. Detta sedan EL-Kretsen hävt avtalet med Urecycles beträffande rikstäckande insamling och återvinning av batterier.

Under nästa vecka beslutar miljö- och räddningstjänstnämnden i Eskilstuna kommun om ett föreläggande mot Urecycle. Bolaget får en månad på sig att transportera drygt 400 ton batteriavfall från LMAG:s anläggning i Eskilstuna till en godkänd mottagare. Om inte riskerar bolaget vite på 3,6 miljoner kronor. En liknande process pågår i Örebro med lika höga vitesbelopp. 

Urecykles Pekka Väänänen säger att säckarna skulle ha gått till en materialåtervinningsanläggning i Tyskland. 

– Det fanns ingen anledning att tro att det skulle hamna någon annanstans, säger han.

Brottsmisstankar riktas dock även mot Urecykle, enligt Pekka Väänänen.

– Ja vi har delgivits misstanke. Jag har varit på förhör hos polisen och jag har berättat allt jag vet om kontakterna med LMAG. Självklart samarbetar vi med polisen och med kommunerna, säger han.

Han säger sig vara ångerfull över att kontrollen av Urecycles samarbetspartners inte varit tillräcklig. Några misstankar om oegentligheter har dock aldrig funnits.

– Vi är självkritiska och har gjort förändringar. Vi litade på de här personerna. LMAG var ett välmående företag med ganska stora uppdrag. Nu är de i konkurs och genom sitt agerande har de också satt oss i ett prekärt läge. 

Kommer Urecycle att flytta säckarna som står i Eskilstuna och Torshälla?

– Jag vet inte. Jag är inte involverad i den frågan. Huvudkontoret måste bestämma om föreläggandet ska överklagas eller inte. 

Vill ni ta bort batteriavfallet?

– Ja, och det har vi sagt från första början. Vi ville söka tillstånd för att få transportera säckarna till vår ordinarie mottagare i Polen. 

Vad hindrar er?

– Kommunen har klassat det som farligt avfall, istället för återvinningsmaterial. Det krävs tillstånd från Naturvårdsverket för att få ta ut det från landet och det tar 60 dagar. 

Svart massa

Cirka 80 procent av alla batterier som samlas in är alkaliska engångsbatterier. Sedan 2009 återvinner man alla alkaliska batterier, framför allt metallhöljet runt om. Innehållet som består av bland annat kol, zink och mangan kallar man för ”den svarta massan”. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!