Marken på Kanonhusholmen har förorenats genom industriproduktion sedan 1800-talet, och det har även tillförts förorenade massor. När Kanonhuset på holmen gjordes om från kontor till bostäder för några år sedan sanerades delar av området.
– Det gick dock inte att sanera nära strandskoningen (den stöttande stenmuren mellan holmen och vattnet) på grund av risken för att muren skulle rasa ut i ån, säger Erik Pahlbäck, projekteringsledare i kommunen.
Området där fyllnadsmaterial ska bytas ut mot rena massor och muren förstärkas sträcker sig från det södra brofästet vid Faktoridammen och cirka 70 meter längs holmen. Kommunen äger de yttersta fem meterna närmast ån.
– Stenmuren längs å-kanten är i mycket dåligt skick och måste bytas ut. Hela muren behöver inte att rivas men kvalitén på stensättningen försämras ju längre från bron man kommer, säger Erik Pahlbäck.
Ambitionen är återställa muren i ursprungligt skick men i delar av den bärande konstruktionen kommer att sten att bytas ut mot betong.
Exakt när schakt- och förstärkningsarbetet vid Kanonhusholmen kan börja är oklart. Vattenflödet bör vara så långsamt som möjligt då delar av arbetet ska utföras från pråmar i vattnet.
– Tidigare år har man kunna förutspå vårfloden men nu är det mer oklart. Vi ska också höra med dem som reglerar Hjälmaren och hitta den tidpunkt som är mest gynnsam. Förmodligen blir det i höst och förhoppningsvis är allt klart före årsskiftet, säger Erik Pahlbäck.