SD: "Majoriteten övervakar vårt arbete"

Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson tycker att majoriteten övervakar och försvårar oppositionens arbete. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) kontrar med att SD måste lära sig hur en demokrati fungerar.

15 februari 2019 04:05

Genom en motion till kommunfullmäktige vill Sverigedemokraterna stoppa det partiet beskriver som majoritetens övervakning av oppositionen. Yrkandet i förslaget lyder: "Att majoriteten framöver inte ska hållas underrättade om vilka frågor och svar som utväxlas mellan oppositionen och kommunens olika förvaltningar och bolag".

Tvisten har sin upprinnelse i december förra året. Sverigedemokraterna förberedde ett förslag om att låta knarkhundar genomsöka kommunens skolor regelbundet. För att få ett bra underlag ställde partiet ett antal ganska okomplicerade frågor till barn- och utbildningsförvaltningen.

Det dröjde nästan tre veckor innan svaret kom – men inte på frågorna utan med ett besked om att tjänstemännen lyft frågorna med de tre nämndernas ordförande. Dessutom skulle frågorna ställas skriftligt och formellt godkännas innan svar kunde ges, och då under nästa nämndsammanträde som vanligtvis hålls en månad senare.

Småningom fick SD ändå svar på frågor. 7 januari klockan 11.30 lämnade partiet formellt in en motion med förslaget om knarkhundar. Samma dag klockan 17.30 publicerar ekuriren.se nyheten att majoriteten vill genomsöka skolorna med knarkhundar.

Kim Fredriksson blev misstänksam:

– Det kan förstås vara en slump, även om jag har svårt att tro det. Jag tycker att det verkar som att om de har agerat efter det de fått veta av tjänstemännen. Eller så har de tagit förslaget rakt av eller stressat fram ett eget utspel för att vara först. Oavsett är det inte okej att majoriteten ska få reda på allt vi gör.

Jimmy Jansson tillbakavisar påståendet att majoriteten "snott" SD:s initiativ.

– Det är definitivt en slump att tidningen gick ut med nyheten samma dag som SD la motionen och jag hade intervjuats av tidningen innan den lämnades in. Vi har arbetat med den här frågan länge och diskuterade den med polisen redan i höstas. Så det är ingen slump att media fick nys om det.

Att majoriteten får information från tjänstemännen tycker han är helt i sin ordning.

– Kim Fredriksson har missförstått skillnaden mellan majoritet och opposition. Som majoritet måste vi ha full kontroll över vad som händer i organisationen. Det är vi som ställs till ansvar, inte oppositionen.

– Jag förstår inte SD:s reaktion och strategin att misstänkliggöra oss. Det är snudd på perveterade konspirationsteorier. En motion om det känns lite onödigt, men det är deras rättighet.

Kim Fredriksson vänder på det:

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att majoriteten försvarar sin rätt att övervaka oss. Vår roll är att granska majoriteten, men majoritetens roll är inte att granska oss.

– Jimmy Jansson vägrar diskutera det här och då är ju enda alternativet för oss att lägga en motion.

På en detalj ger Jimmy Jansson dock Kim Fredriksson rätt. Fråga och svar ska kunna framföras när som helst, inte bara under nämndens sammanträden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Österman