Second hand-ägaren om årets julklapp: "Små val kan göra skillnad"

Maja Hamelius, som syr om och säljer begagnade kläder, vaknade till en massa grattis-meddelanden. Att årets julklapp blev det återvunna plagget blev en glad överraskning. Nu hoppas hon att fler ska tänka om kring sina klädinköp.

20 november 2018 15:01

Årets julklapp blev nog för många en skräll. I fjol föll valet på elcykeln och året innan var det VR-glasögon.

Maja Hamelius, som driver secondhand-butiken Axelina i secondhand-gallerian Retuna, tror att det är en direkt följd av att klimat och miljö uppmärksammas mer i dag och att fler och fler vill bli klimatsmartare.

– Klädindustrin har fått en hel del kritik den senaste tiden och folk börjar förstå hur dålig den är och att alla små val faktiskt kan göra skillnad. De vill köpa något bättre men vet inte hur de ska gå till väga och kan komma och fråga mig, säger hon.

Trots att den unika – och internationellt uppmärksammade gallerian – finns i Eskilstuna, upplever hon att många Eskilstunabor är främmande inför tanken att köpa använda kläder.

– Antingen är man en inbiten second-hand- eller loppis-människa, eller så tycker man fortfarande att det är lite obehagligt och läskigt och vill inte sticka ut. Men när det blivit en så stor grej i och med årets julklapp så kan nog folk våga, tänker jag.

Hon har bara drivit butiken i lite drygt ett halvår och kan därför inte säga något om ökad försäljning, men har bland annat märkt att det är mer konkurrens då hon själv är ute efter att köpa begagnat.

HUI Research (tidigare Handelssinstitutet) som utsett årets julklapp sedan 1988, säger till TT att "årets julklapp speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö." De tror vidare att produktionen av massproducerade kläder av återvunnet material kommer öka allt eftersom tekniken utvecklas.

Men Maja Hamelius tror att det är en lång väg dit.

– Än så länge finns det ingen industri för att återvinna fibrerna, de har väldiga problem med det. Vissa polyesterfibrer går att återanvända, men att sy om gamla kläder kommer inte kunna ske på en industriell nivå. Då måste man kunna återanvända fibrerna, säger hon och fortsätter:

– Jag tror mer på att klädindustrin borde satsa på att tillverka mer hållbara kläder som går att laga och fixa till. I dagsläget går inte det - när de är sönder är de sönder.

* * *

ENKÄT: Brukar du köpa kläder av återvunnet material eller från second hand-butiker?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Lindström

Ämnen du kan följa