Eskilstuna växer så det knakar. Befolkningen ökar med cirka 1000 personer om året vilket gör att 600 nya bostäder behöver byggas årligen. En stor del av utbyggnaden ska ske med så kallad stadsläkning inom befintliga stadsdelar och där utgör Skiftinge en viktig del.
I den utvecklingsplan som nu ska ut på samråd finns en planeringshorisont ända fram till 2030. En rad åtgärder föreslås dock kunna genomföras inom ett till tre år.
‒Avsikten är att ge plats för bostäder som Eskilstuna behöver och de planeras enligt politikernas intentioner om att förtäta staden inifrån centrum och ut mot de olika stadsdelarna. Den här planens syfte är att utveckla och stärka Skiftinge, säger Magdalena Lindfeldt, planeringsarkitekt och projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.
Skiftinge präglas i dag av ett ganska ensidigt bostadsutbud med en majoritet av hyresrätter. Ny bebyggelse ska därför styras mot en mer blandad karaktär så att förutsättningar för att göra bostadskarriär kan skapas.
‒Vi vill skapa möjlighet för ett kompletterande bostadsutbud, där det finns en variation av storlekar och olika upplåtelseformer. Utvecklingsplanen visar inriktningen på bostadsutbyggnaden på lång sikt men detaljplanearbetet för vissa delar kommer att gå i gång under hösten, bland annat för området kring Vårvägen, säger hon.
Totalt inrymmer planen mellan 1500 – 1800 nya bostäder. Den mark som föreslås för utbyggnad ligger huvudsakligen på kommunal mark. Övriga delar ägs av bostadsbolaget Victoria Park, den största privata markägaren i området.
En förtätning innebär att stadsdelen kommer att hänga ihop bättre. I området finns i dag breda parallella vägar liksom stora öppna parkeringsytor som ger en upplevelse av stora avstånd.
För att lösa detta ska Mälarvägen och Karl Hovbergsgatan utvecklas från trafikrum till stadsrum genom ny bebyggelse längs med gatorna. Tanken är att det ska vara enkelt, tryggt och attraktivt att röra sig inom de olika delarna av Skiftinge. Samtidigt ska känslan av isolering mot övriga Eskilstuna och centrum brytas genom nya gång- och cykelstråk.
En hel del förändringar kommer att märkas även i det kortare tidsperspektivet. Under hösten beräknas detaljplanen för handelsplats Skiftinge kunna antas, Skiftingehus skola ska renoveras och byggas om och i anslutning till skolan ska ett äldreboende byggas.
‒Under 2018 kommer dessutom allaktivitetsparken i Långbergsparken att vara klar, säger Magdalena Lindfeldt, som är nöjd med arbetet med utvecklingsplanen.
‒Det har varit en resa med mycket engagemang och dialogarbete med Skiftingeborna. Det ska bli spännande att få ta del av synpunkter på planen för att kunna göra Skiftinge mer attraktivt i framtiden, säger hon.