Skolledningen köpte alkohol för p-pengarna

Skolledningen på Rinmangymnasiet utreds nu för misstankar om att de hyrt ut parkeringsplatser svart under flera år. Intäkterna har bland annat gått till alkohol.

Karin Holmberg Lundin, chef för gymnasieskolan i Eskilstuna kommun, bekräftar att de avsatta skolledarna på Rinmangymnasiet använt de svarta pengarna från p-avgifterna till alkoholinköp. I bakgrunden förvaltningschef Ingrid Sköldmo.

Karin Holmberg Lundin, chef för gymnasieskolan i Eskilstuna kommun, bekräftar att de avsatta skolledarna på Rinmangymnasiet använt de svarta pengarna från p-avgifterna till alkoholinköp. I bakgrunden förvaltningschef Ingrid Sköldmo.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2019-11-27 14:29

Under tisdagen stängdes två rektorer och en administrativ chef av från sina uppdrag vid Rinmangymnasiet. Orsaken till förvaltningsledningens drastiska åtgärd var uppgifter som lämnats i ett anonymt brev om att skolledningen hyrt ut parkeringsplatser på skolans område till personalen i utbyte mot kontanter.

I brevet, som tidningen tagit del av, framgår att det rör sig om 60 parkeringsplatser med en terminskostnad på 1000 kronor per plats. Pengarna har betalats kontant och de årliga intäkterna på cirka 100000 kronor per år ska bland annat ha använts till alkoholinköp på personalfester.

Delar av innehållet i brevet bekräftas av förvaltningsledningen.

– I nuläget vet vi att det rör sig om 48 parkeringsplatser men hur det sett ut bakåt i tiden vet vi ännu inte, säger Karin Holmberg Lundin, chef för gymnasieskolan vid barn- och utbildningsförvaltningen.

Hur länge har uthyrningen pågått?

– Det vet vi inte med säkerhet. Det kan röra sig om två år men det kan också vara tio år. 

Karin Holmberg Lundin bekräftar också uppgifter om att det ska ha kostat 1000 kronor per termin och att en del av pengarna har gått till alkohol vid en personalfest.

– Ja, det stämmer, det har vi fått bekräftat från skolledningen efter det samtal vi hade med dem under tisdagen. Men jag har ingen kännedom om hur många tillfällen det handlar om.

Hon säger att det som hänt är omvälvande för hela skolan och att hon själv blev bestört när hon förstod vad som hänt.

– Jag har känt de här personerna i Rinmans skolledning under många år. De är kompetenta chefer. Jag kunde inte föreställa mig att något sådant skulle kunna förekomma.

Personalen på skolan fick information av förvaltningsledningen under tisdagen.

En anställd som tidningen talat med berättar att personalen är orolig och att det finns många obesvarade frågor. Ett nytt möte ska hållas under torsdagen.

Hur har det här kunnat pågå under radarn i den kommunala verksamheten?

– Jag ställer mig frågande till det. Vi får se vad den utredning som nu har satts igång ger. Men helt klart är att vi måste säkerställa rutiner. Vi ska gå till botten med det här.

Kan det se likadant ut vid kommunens andra gymnasieskolor?

– Jag har frågat rektorerna på Rekarne och S:t Eskil och fått nekande svar, säger Karin Holmberg Lundin. 

Gymnasienämndens ordförande Robin Tannarp (M), säger att han ser mycket allvarligt på det som hänt men att han inte vill föregripa vad utredningen kommer fram till.

– Det som hänt riskerar att skada förtroendet för kommunens skolverksamhet. Men hur detta kunnat fortgå och om det förekommer på andra ställen är för tidigt att svara på. Från politiskt håll förutsätter vi att utredningen undersöker den typen av frågor, säger han.

Tidningen har sökt de två rektorerna och den administrativa chefen.

Karta: Rinmangymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!