Sköna hemmasegrar i njutbart Å-lopp

Lagom till starten av Lilla Å-loppet sprack molntäcket upp och årets lokala löparfest klarades av i behagligt solsken. Eskilstuna friidrotts dynamo, AbrahaAdhanom försvarade titeln och fick sällskap högst upp på pallen av klubbkompisen Fanny Dusabimana.

25 maj 2019 17:44

Starten vid Lilla Å-loppet påminde inte så lite om leken hela havet stormar. Flera knattar, med mycket spring i benen, inledde med heroiska tjurrusningar som skulle ha fått UsainBolt att skratta högt av lycka. Lite mer sorterat gick det till några timmar senare när seniorerna gav sig i väg.

Eliten startade taktiskt tjugo minuter innan motionsklasserna och hann på så sätt varva innan den stora gruppen kom i rörelse. Eskilstuna friidrotts AbrahaAdhanom tog initiativet redan från start och sprang solo under nästan hela andra varvet. På upploppet defilerade han i eget majestät till publikens jubel.

– Det var ett bra lopp och jag tror jag sprang snabbare än förra året, sa den 42-åriga segraren.

Förra månaden sprang han Hamburg marathon och kommande lördag ska han springa samma distans i Stockholm.

– Det här blev ett genrep och kroppen kändes bra, sa han.

Tidigare Ärla IF-löparen Olle Walleräng, numera i Spårvägen, sprang in på andra plats och bästa kvinna blev Fanny Dusabimana, Eskilstuna Friidrott.

Med kvicksilvret stadigt parkerat på 15 grader trivdes såväl åskådare som de drygt 1 700 löparna. Under stadsparkens trädkronor var publiktycket som störst och där fick också deltagarna extra mycket peppning vid varvningen. Ett extra trevligt inslag var den sceniska kören Resonans, som skön- och stämsjöng för löparna när de passerade Elite hotell.­

­– Det var ett skönt lopp och jag känner mig nöjd. Fick jag önska så hade jag gärna sprungit på förmiddagen då det var lite svalare, men det gick bra och det var ingen jobbig vind. Kul också att så många kommer ut och hejar på, sa Eskilstunalöparen Per-Olov Åberg som gjorde kvartsmaran på strax under 43 minuter.

Här kan du se tider och resultat från Å-loppet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Serrander