Skytten kom inte åt gasflaskorna i branden

Ett garage, med explosionsfarliga gasflaskor, började brinna i Hällbybrunn under onsdagen vilket orsakade ett stort pådrag. Men försöket att skjuta sönder gasflaskorna fick avbrytas. "Vi kunde inte se flaskorna tillräckligt", säger insatsledaren Andreas Wikström.

En brand i ett garage tvingade polis och räddningstjänst att spärra av ett 100 meter stort område i Hällbybrunn under onsdagsmorgonen.

En brand i ett garage tvingade polis och räddningstjänst att spärra av ett 100 meter stort område i Hällbybrunn under onsdagsmorgonen.

Foto: Martin Tolén

Eskilstuna kommun2019-10-09 14:01

Klockan 06.15 på onsdagsmorgonen kom ett larm om en kraftigt utvecklad brand i ett fristående garage på Nyhallsvägen i Hällbybrunn i Eskilstuna, norr om järnvägen.

Tidigt fick räddningstjänsten uppgifter om att det fanns gasflaskor inne i det brinnande garaget vilket ledde till en stor insats. 

SOS Alarm ringde och väckte de boende i närheten, ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) utfärdades under de mest kritiska timmarna av branden där människor uppmanades att stänga fönster och hålla sig inomhus och dessutom spärrade polisen av ett 100 meter stort område runt garaget. 

– Vi hade fått reda på att gasflaskorna i byggnaden innehöll acetylen och oxygen. Därför höll vi på med branden så gott vi kunde, men fick ändå ta oss i skydd och göra en passiv insats, säger räddningstjänstens insatsledare Andreas Wikström. 

Hur startade branden? 

– Jag har ingen aning. Jag vet inte alls hur det här gått till. 

På grund av explosionsfaran med gasflaskorna kallades även en skytt in från Västerås för att kunna oskadliggöra flaskorna under kontrollerade former.

Men försöket fick avbrytas tidigt.

– Vi kom inte åt att släcka på grund av riskerna med de här flaskorna. Och sannolikheten till att vi ska lyckas skjuta flaskorna i ett senare skede är väldigt, väldigt liten, säger Andreas Wikström och fortsätter: 

– De står helt enkelt illa till. Det är en tegelbyggnad också och ena delen har brunnit sönder. Därför kunde vi inte se flaskorna tillräckligt för att skjuta sönder dem. Vi kom inte åt dem. 

Personer boendes inom 100 meter från garaget fick evakueras. Dessutom stod tågtrafiken still under hela onsdagsförmiddagen fram till det att en barriär kunde byggas av containrar och skydda tågspåret från branden.

Totalt fyra av de utrymda hushållen kommer att vara evakuerade fram till torsdagen.

– Vi kommer att bevaka de här flaskorna i minst 24 timmar eftersom vi inte kommer åt att skjuta dem. Vad gäller de boende ska vi försöka att krympa avspärrningarna så mycket som det bara går och försöka flytta hem så mycket folk som det bara går. Men alla evakuerade har varit väldigt tillmötesgående, säger Andreas Wikström.

Räddningstjänsten lämnade platsen vid 16-tiden.

– Men väktare ronderar i området och håller koll, bland annat så att inga inbrott begås i de utrymda husen, säger Hans Tollbom, inre befäl vid Räddsam Mälardalen, under onsdagskvällen.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet men det finns ingen misstänkt i nuläget. Ingen person kom heller till skada under branden.

Ett stort pådrag kallades till ett garage i Hällbybrunn på grund av en explosionsrisk.
Ett stort pådrag kallades till ett garage i Hällbybrunn på grund av en explosionsrisk.
Karta: Här inträffade branden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!