EEM söker lokal lösning på kommande påsskatt

I maj nästa år blir det skatt på plastpåsar. Nu söker Eskilstuna kommun lösningar för att bli mer klimatsmarta.

– Vi diskuterar om det skulle vara möjligt att ha våra färgade påsar i butiker som avfallspåsar som man kan köpa styckvis, dels vid frukt och grönt och vid kassan, säger Vesa Hiltula på Eem.

– Vi diskuterar om det skulle vara möjligt att ha våra färgade påsar i butiker som avfallspåsar som man kan köpa styckvis, dels vid frukt och grönt och vid kassan, säger Vesa Hiltula på Eem.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna kommun2019-10-31 06:35

Eskilstuna energi och miljö, Eem, har börjat planera för påsskatten som tas i bruk den 1 maj. De har liksom Hudiksvalls kommun idéer på hur påsproblemet ska lösas.

– Vi diskuterar om det skulle vara möjligt att ha våra färgade sopsorteringspåsar i butiker som avfallspåsar som man kan köpa styckvis, dels vid frukt och grönt och vid kassan, säger Vesa Hiltula, återvinningschef på Eem, och tillägger:

– Det vi inte vet är om vi måste beskatta dem i så fall.

I Hudiksvall har kommunen ett projekt med butiken Stora Coop. Där kan kunderna köpa en papperspåse som de lägger frukt och grönt i och när de kommer hem kan de använda påsen för att sortera matavfall.

Men en papperspåse för matavfall är kanske inte den bästa lösningen, enligt Vesa Hiltula.

– Det finns fördelar med en plastpåse som återvinningspåse. Vi samlar in mycket mer mat än de kommuner som använder sig av papperspåsar. Sen sätter många också en plastpåse över papperskassen i slutändan eftersom den börjar läcka eller lukta, säger han och tillägger:

– Maten blir dessutom inte lika snabbt rutten i en plastpåse som i en papperspåse.

I Eskilstuna har Eem haft ett projekt med papperspåsar.

– Vi provade med papperspåsar i Glömsta. Det höll tyvärr inte hela vägen och det var inte speciellt omtyckt av de som använde dem. De fungerade inte som planerat och dessutom tyckte personerna i området att paketet med påsar tog alldeles för stor plats.

Ledningsgruppen på Eem har under en tid spånat fram olika idéer om hur de ska gå vidare.

– Vi letar efter en påstillverkare som skulle kunna tillverka påsar av våra färgade påsar som vi får tillbaka. Då skulle vi få en påse som vi skulle kunna distribuera till hushållen som en övrigt avfallspåse.

Dessvärre har Vesa Hiltula hittat i lagförslaget om skatt på plastkassar att deras idé kanske inte är genomförbar.

– Jag har sett att plastkassar inte får tillhandahållas till konsumenter med avsikt att packa eller bära hem varor från butiken. Vi har vänt oss till Avfall Sverige för att se om de kan att hitta en lösning. Förhoppningsvis kan deras jurister hitta något som vi kan använda oss av.

Han förklarar att Eem hela tiden jobbar för en bättre miljö. Kommunens plastpåsar för återvinning är i dag tillverkade av 70 procent fossilfri plast.

– Vi försöker få fram en helt fossilfri påse, och som dessutom är tillverkad av återvunnen fossilfri plast. Det vore det optimala.

Skatten på plastpåsar närmar sig. På Eskilstuna energi och miljö jobbar man med egna förslag på hur man kan göra det bästa av saken.
Skatten på plastpåsar närmar sig. På Eskilstuna energi och miljö jobbar man med egna förslag på hur man kan göra det bästa av saken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!