Sörmlänningar gillar att slipa knivar

Sörmlänningar är flitiga knivslipare. De har höga ambitioner om sig själva som kockar och grillar gärna. Käraste ägodelen är kaffemaskinen, den greppar sörmlänningen först om hen får ta med sig en sak från köket.

31 maj 2019 11:04

Det kommer fram i en trendundersökning av Bagaren och Kocken där 2 000 svenskar över hela landet fått svara på frågor om matlagning. Ett 30-tal frågor har ställts för att ta reda på egna kunskaper, trender och redskap man använder.

– Mer än varannan uppger att matlagning är viktigt eller mycket viktigt intresse i livet, det var förvånande, säger Malin Tedsjö, marknadschef på Bagaren och Kocken.

Undersökning omfattar cirka 100 personer från varje län och det kommer fram en del regionala skillnader.

Sörmlänningen är till exempel flitig knivslipare, sju av tio slipar dem regelbundet. De har också höga tankar om sig själva som kockar och hamnar på topp fem-plats i riket över ”att vara nöjd med sig själv som kock”.

Populäraste matlagningsformen för de tillfrågade i Sörmland är att grilla utomhus (män) och slowcooking (kvinnor och unga).

– Köket verkar vara en av de platser där saker får ta sin tid. Här vill man vara och här umgås man med sina vänner och då får matlagningen också ta sin tid, säger Malin Tedsjö.

Högst upp på önskelistan sett till hela riket hamnar blendern/mixern och råsaftscentrifugen. Elvispen och vattenkokaren tillhör också toppskiktet vad gäller användbarhet medan våffeljärnet rasat ner på tionde plats.

Riktigt bottennapp bland maskinerna är mjölkskummaren och pastamaskinen, de klassas som hyllvärmare och plockas ytterst sällan fram.

Länen i norra Sverige utmärker sig bland prylarna. Köttkvarnen och vågen verkar vara betydligt mer populära här jämfört med rikssnittet.

I hela landet tar man helst med sig kaffemaskinen om man tvingas välja en sak från köket. Utom på Gotland, där hugger man tag i stekpannan först.

Efter att ha analyserat svaren går det bland annat att konstatera att:

- Intresset för köket och matlagning är mycket stort.

- Nästan varannan har höga tankar om sin egen förmåga i köket.

- Kniven och stekpannan är favoritprylar när det gäller matlagning. Kaffemaskinen är favoritmaskinen.

- Hälsotrenden och ökande intresset för för vegetariskt är tydligt. Rawfood toppar bland unga.

När det gäller matlagningstrender är det grillning som gäller för männen och slowcooking för kvinnorna. Yngre pekare också ut rawfood tillsammans med slowcooking som hetast just nu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Redebo