Splittring i majoriteten efter Puustinens utspel

Jari Puustinen (M) sade tidigare i veckan att han upplevde ett "otroligt starkt" stöd hos samtliga partier för sitt förslag om betygskrav för ungdomar som söker kommunal feriepraktik. Men förslaget har väckt kritik – inte minst hos samarbetspartierna S och C.

18 juli 2019 15:42

Skrota det nuvarande systemet med ett lotteri och ersätt det med krav på godkända betyg i svenska och matte, alternativt sommarskola, och en regelrätt jobbansökan komplett med personligt brev och cv. Jari Puustinen vill se ett nytt system för kommunal feriepraktik med inspiration hämtad från Växjö. De hårdare kraven ska gälla de ungdomar mellan 16 och 18 år som vill söka en av de cirka 600 platser kommunen förfogar över varje sommar.

Till P4 Sörmland förklarade Puustinen, som är ordförande för Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, att responsen varit god bland övriga partier.

– Vi har haft ämnet uppe i nämnden och jag uppfattade det som att det fanns en otroligt positiv inställning till det här förslaget från alla partier, sade han då.

När företrädare för de andra majoritetspartierna, S och C, kommenterar utspelet framträder dock en annan bild. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ställer sig positiv till att ungdomar ges möjligheten att kombinera sommarskola med jobb. Men i övrigt är han kritisk till Puustinens förslag om hårdare krav som han menar missgynnar arbetarklassen.

– Att straffa den som sliter för att få sitt betyg känns inte schysst. Alla har inte en förälder eller släkting som kan hjälpa till med jobb. Allt handlar om kontakter och erfarenhet och är föräldrarna utsatta så ärver barnen problemen. Det sociala arvet, som man ju vill bryta, fortsätter gå i arv, säger han och fortsätter:

– I grunden handlar det om arbetslöshet. Socialnämndens underskott på 70 miljoner skulle bli ännu större. Vi har redan nu rekord i antalet familjer med försörjningsstöd jämfört med andra kommuner. Vi ska vara glada för varje fot som kommer in på arbetsmarknaden. När det handlar om att räfsa gräs eller sopa våra gator kanske inte vokaler och konsonanter eller Strindbergs stora verk är prio ett för att få jobbet.

Även Centerpartiets gruppledare Arne Jonsson ifrågasätter förslaget.

– Jag tycker inte att den där kopplingen är särskilt lyckad. Risken är att man slår på den som redan ligger. Man kan ha svårt för matte men vara praktiskt lagd och göra ett jättebra sommarjobb. Jag tycker att det är fullt okej med ett lotteri nu när vi inte kan erbjuda alla ett jobb. Jag tycker väl i så fall snarare att man, på samma sätt som att man får lön för feriejobb, skulle få ersättning även för sommarskola.

Jari Puustinen förvånas över majoritetskollegornas hårda ord.

– Jag satte nästan kaffet i halsen, faktiskt. Det var väldigt starka ordalag från både S och C. Det handlar absolut inte om någon bestraffning av arbetarklassen. Vi kräver inga superelever. Vi har haft det här uppe i flera sammanhang så jag blev lite förvånad. Men vad ska man säga – det svänger snabbt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Uggla