I oktober förra året såldes herrgården Biby gård och i april i år såldes den turkiska konstskatt som fanns på gården. Nu är det övriga inventarier som ska säljas.
"225 år i samma familj – ett unikt svenskt herrgårdshem går under klubban". Så beskriver Stockholms Auktionsverk det som komma skall. Bibysamlingen går under benämningen Biby fideikommiss när den auktioneras ut den 9 juni. Redan nu kan spekulanter ta del av objekten.
"Biby är ett magnifikt och unikt herrgårdshem och det är ett ytterst hedersamt uppdrag för Stockholms Aktionsverk att låta samlingen ingå i vårens Klassiska auktion", kommenterar auktionsverket i en film om samlingen.
"Uppdragets dignitet" har gjort att en specialkatalog sammanställts, en katalog som också beskrivs som en viktig dokumentation för framtiden.
I katalogen berättas historien bakom samlingen av Åsa Karlsson, filosofie doktor i historia. Hon inleder med orden:
"På den vackra gamla herrgården Biby utanför Eskilstuna har en osmansk konstskatt bevarats i mer är 200 år."
Den turkiska konstskatten såldes, som Eskilstuna-Kuriren tidigare skrivit, i april till emirfamiljen i Qatar för 300 miljoner kronor. Nu är det ett svenskt herrgårdshem går under klubban.
I samlingen hittar vi porträtt av kungligheter, sengustavianska konsolbord, glas, gustavianska taburetter men också en automobilmössa med tillhörande goggles, för att nämna några av alla de 136 artiklar som ingår i auktionen.
Bland dyrgriparna som har värderats högst i förväg syns bland annat en staty föreställande jaktgudinnan Diana. Den är 170 centimeter hög och gjord i vit carraramarmor. Utropspriset? 500 000 till 600 000 kronor.
I samma prisklass stoltserar ett kabinettsskåp, daterat till omkring år 1700. Skåpet har en stomme i rödbok, heltäckande japaniserande dekor och ett förgyllt underrede. Skåpet har också ett antal lönnfack. I dessa hittades bland annat bankattester från Karl XII:s tid, men även familjepapper.
I auktionskatalogen beskrivs även herrgården Bibys historia av Rebecka Millhagen Adelswärd, doktorand i konstvetenskap.
Samlingen i Biby är ett före detta fideikommiss, en egendom som tidigare inte fick säljas utan var tvungen att gå i arv till vanligtvis den äldsta sonen. Syftet var att egendomen inte skulle delas upp. 1963 tog riksdagen beslut om att avveckla fideikommissen och efter det har de flesta avvecklats.
När Fredrik von Celsing, som var den sista fideikommissarien på Biby, gick bort påbörjades en liknande avveckling även av Bibysamlingen.