På Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, har ansvariga för elmarknaden haft ett tufft år. En liten ljusning kom dock i september då elpriset började sjunka, men det blev inte långvarigt.
– Om du hade frågat mig om prisutvecklingen för tre veckor sedan hade jag sagt att det såg ljusare ut. Hade du frågat mig för två veckor sedan hade jag sagt att nu vänder det, i dag kan jag bara säga att de närmaste två veckorna inte alls ser bra ut, säger Anders Gradin, krafthandelschef på ESEM.
Han visar en kurva på prisutvecklingen för kommande år från 2015 fram till i dag.
– Det är ett ganska rakt streck med lite darr på kurvan, nu har vi fått en helt annan verklighet. Det har kanske rört sig 20-30 öre upp och ner tidigare, nu är det nästan bara ett rakt streck uppåt. Spotpriset på elen kan i dag röra sig med över en krona från ena dagen till den andra.
Anders Gradin konstaterar att det rörliga elpriset är väldigt högt och fortsätter uppåt.
– Det är många sammanhängande faktorer. Det slog om väldigt fort från blött, milt och blåsigt till torrt, kallt och vindfattigt samtidigt. Elpriset påverkas otroligt mycket om det blåser eller inte. Det finns risk för att vi får nya prisrekord nu i december tyvärr.
– Man ska nog tänka på att hålla igen lite på julklapparna och ha en slant extra över till elräkningen i januari för det kommer att bli dyrt som det ser ut just nu.
Han förklarar att vi har mycket vindkraft i vårt system.
– Skillnad mellan mycket och liten blåst är ungefär som hela vårt kärnkraftsprogram när den var som störst, i slutet av 90-talet.
– Andra problem till det höga elpriset är isbildning på vindkraftverken i Norrland, man kan inte köra flera av dem. Vi har en sämre hydrologisk balans också, klart mycket sämre än normalt.
Anders Gradin berättar att vi samtidigt har problem med kärnkraften.
– Oskarshamn 3, en av våra största reaktorer, stänger ner den 9 december, i nio dagar tror man nu, det kan bli förseningar. Vi ser även kalla väderprognoser framöver och då åker priserna upp rejält.
Priserna på de fast elavtalen stiger nu och kommer att fortsätta att stiga en bra bit framåt.
– Blickar man längre fram, med perspektiv, och tittar på alla terminer och lägger efter varandra får man en kurva. Månad först, sen kvartal och år. Då ser vi en kurva på 325 öre nu och fallande ner till 60 öre, år 2028. Och det är elen vi kan prissäkra, inte vad kund sen får betala, det blir högre.
Han säger att det är stor skillnad på det högsta och lägsta priset på elen under dygnet.
– Folk använder mer el när det är dyrt än billigt, det är oftast dagtid. När det är stor skillnad mellan högt och billigt blir det väldigt dyrt elpris i slutändan. Det skapar en högre kostnad för de som säljer el, i slutändan är det kunden som betalar kostnaden.
Något som han vill påpeka är att även de med fastprisavtal är med och påverkar priset.
– Gemene man måste visa förbrukningssolidaritet, det vill säga förbruka el under de tider den är billigare. Även om det inte drabbar de som har ett fast elavtal så drabbar det andra. Jag tycker synd om kunderna, det är höga priser och det är svårt att gör något åt det.
Just nu är priset för kvartal ett år nästa år 368 öre per kilowatttimme, i inköpspris.
– December kostade 380 öre per kilowattimme att handla in för oss, ungefär samma pris ser vi för januari. Snittpris för 2023 stiger också kraftigt just nu.
– Det är hemskt, till och med jag får perspektiv på det. Man blir fartblind, det går så fort nu.
Han manar till att försöka hålla ner förbrukningen den närmaste månaden, att släcka julbelysningen har dock inte så jättestor betydelse för att spara el. Att ha sin tv på stand by-läge drar heller inte så värst mycket ström.
– Uppvärmning och varmvatten gör att man förbrukar mycket el, där kan man spara in om man har elvärme eller värmepump.
Han säger att även om kriget i Ukraina skulle ta slut skulle elpriset inte bli speciellt mycket lägre.
– Det är hemskt att det blivit en stor skillnad. Framför allt för de som har ett långt fastprisavtal som går ut nu, de får det inte roligt. Framåt år 2025 ser priset ut att sjunka, det kan ge lite hopp just nu. Men de låga priser vi haft kommer nog aldrig tillbaka, vi kanske kan komma ner till under kronan igen.