Gränslöst behov av mer vägstöd

På den ena sidan kommungränsen flödar bidragspengarna. På den andra ges inga alls. Oavsett vägsamfällighet och kommuntillhörighet finns en åsikt som förenar: driftbidraget är a och o för landsbygden.

enskild.jpg

enskild.jpg

Foto:

Eskilstuna/Strängnäs2016-02-29 05:30

Den 8 mars är det årsstämma i Ärla samfällighetsförening utanför Eskilstuna. När medlemmarna samlas kommer de att föreslås något som näppeligen höjer på ögonbrynen.

Samfälligheten vill att de ska öppna plånböckerna och säga ja till en höjning av de 459 andelsavgifterna.

Föreningen i den lantliga kransorten får årligen 13 000 kronor i driftbidrag av Trafikverket och drygt det dubbla, cirka 30 000, av kommunen.

Men vinter- och barmarksunderhållet i Ärla kostar mycket mer: 460 000 kronor.

– Så svaret på frågan om vi får tillräckliga driftbidrag är givet. Nej, säger Carl Göran Bergman, föreningens ordförande.

Skillnaden mellan de offentliga bidragen och vägskötselkostnaderna måste medlemmarna stå för själva genom att "skatta" till föreningen – samtidigt som de är med och finansierar Eskilstunas vägbidrag genom kommunalskatten.

Även om det är ett pris att betala för att bo på landsbygden rimmar rättvisan lite illa, tycker Bergman.

Men faktum kvarstår: varje år flyter pengarna in på samfällighetens konto. Eskilstuna hör till de kommuner i länet som ger mest i bidrag för att de enskilda vägarna ska kunna hållas öppna för boende, besökare, näringsliv och samhällsservice.

På andra sidan kommungränsen till Strängnäs är bilden en annan. Här finns bland annat Malmby-Bråtorp samfällighetsförening med 100 medlemmar.

Föreningen ansvarar för underhållet av drygt 1,3 mil enskild väg, varav åtta kilometer är typisk, lantlig grusväg. Skötseln finansieras med medlemsavgifter och ett årligt statligt driftbidrag som är baserat på vägnätets storlek.

– Vi följer vår budget strikt och ser till att underhålla enligt alla regler, Vi har också en möjlighet att söka extra medel hos Trafikverket om vi behöver göra något extra. Senast var det en vägtrumma som behövde bytas ut, säger ordförande Steewe Strand.

Men Strängnäs kommun ger inte längre bidrag till skötsel av enskilda vägar. Så den vägen kan föreningen inte få något stöd, vilket hämmar skötseln.

– Vore plånboken större skulle vi kunna göra mycket mer underhållsarbete. Framför allt behövs det på grusvägarna. Jag var inte med innan kommunen tog bort sitt bidrag, så jag kan egentligen inte uttala mig. Men i det stora hela fungerar det väldigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om