Ida Hansen och Linda Klingstedt vill att tjejer ska få ta plats

När Linda Klingstedt och Ida Hansen ska vistas ute efter mörkrets inbrott gömmer de sig i luva, tröja och jacka. Allt för att efterlikna en kille. Men nu vill de ändra på det.– Vi vill och måste göra något. Därför har vi grundat Systerskapet.

Eskilstuna/Strängnäs2016-11-10 09:05

Linda Klingstedt, 17, och Ida Hansen, 18, går på S:t Eskils gymnasium. De vill få synas och ta plats på samma villkor som killarna. Att det inte är så i dag märks både innanför och utanför skolans väggar.

När de kvällstid rör sig på stan klär de sig medvetet för att trolla bort att de är just tjejer. Håret döljs i luvor och kroppen i stora tröjor och långa döljande jackor. Att se ut som en kille innebär trygghet.

– Det är så sjukt och tragiskt. När jag går på stan med min pojkvän är jag inte rädd. Killar respekterar andra killar och ger sig inte på en tjej som är i en annan killes sällskap, säger Linda Klingstedt.

Linda och Ida diskuterade problematiken och valde att gå från ord till handling. De bildade Systerskapet, ett utskott under skolans elevråd. Föreningen är politiskt obunden med träffar en gång i veckan. Där diskuterar deltagarna sina egna erfarenheter med fokus på jämställdhet. Målsättningen är tydlig: Att stärka tjejers självkänsla och självförtroende.

Linda Klingstedt tar ett exempel från skolkorridoren:

– Killarna skriker och låter, visar att de bestämmer och äger marken. Vägrar flytta på sig. Kallar tjejer för horor. En tjej fick frågan varför inte spegeln spricker när hon kollar i den eftersom hon är så jävla ful.

Vad skulle ni säga om ni själva blev kallade hora i korridoren?

– Jag skulle säga "Det där är inte ok. Jag vet vem jag är och jag bryr mig inte vad du anser dig ha rätt att säga till mig", svarar Ida Hansen.

Systerskapet finns redan representerat på Facebook och Instagram. Killar är självklart välkomna.

– Vi vill inte exkludera någon. Det vore att gå emot allt vad jämställdhet heter. Tvärtom har vi fått mycket stöd från många killar som säger att det är bra att vi vågar säga ifrån. Och när killar säger till andra killar får det ofta mer effekt. Det är ju inte bara vi tjejer som ska fixa allt för att det ska förändras, säger Linda.

Alla krav på hur tjejer ska vara, uttalade likväl som outtalade, är lika begränsande som omöjliga att leva upp till:

– Man ska ha smink, annars är man ful. Men inte för mycket, då är man en hora. Man ska vara smal, men inte för smal, då är man en pinne och platt. Det är viktigt att ha former med stora tuttar och rumpa men man ska samtidigt vara smal.

Det sista framför de samstämmigt i kör och skrattar till åt det absurda i hur starkt inpräntat de bisarra idealen sitter. Att det är killarnas lag som gäller avspeglas även i tjejernas val av kläder. Varken Linda eller Ida bär kjol längre.

– Jo, på julafton med familjen. Men inte annars. Det skulle ju vara kul att vara finklädd med kjol någon gång i skolan men det vågar man inte. En kjol som visar former kan nämligen dra till sig obehagliga blickar. För många killar signalerar den att man "vill något", berättar Ida.

Linda och Ida är överens om att när man väl tagit på sig de feministiska glasögonen kommer insikterna om alla orättvisor som genomsyrar samhället på löpande band.

– Man lär sig redan från dagis att killar är mer allmänt stökiga och tar plats. De förväntas vara sådana medan tjejer förväntas vara lugna och medgörliga. När jag var åtta år gick jag till min lärare och berättade att en pojke vid upprepade tillfällen gett mig rejäla puttar och läraren avfärdade det hela med att säga att det är ju så där pojkar är och att han säkert tyckte om mig. Många vuxna märker inte ens vad de säger. Men nu har vi en jättebra och stöttande lärare också. Hon gav hela klassen boken "Alla borde vara feminister" långt innan vi startade Systerskapet, säger Ida.

Nyligen blev Linda och Ida kontaktade av politikern Stefan Krstic (L) som hört talas om deras engagemang och ville lyfta frågan. Att nå ut bredare med sina insikter och sin kunskap ligger helt i linje med deras framtidsplaner.

– Vi börjar med Systerskapet här på skolan. Sedan är vårt mål att komma ut och föreläsa och sprida feministisk kunskap på andra skolor. Ordet feminist har blivit så smutskastat. Det finns fortfarande många som tror att en feminist är någon som hatar män, när det i själva verket står för jämställdhet, säger Linda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om