Så gör du för att slippa krocka med ett djur

Nu har högsäsongen för viltolyckor dragit igång. Polisens viltsamordnare berättar vilka fel bilisterna oftast gör när de kör på ett djur.

Nu startar årets högsäsong för viltolyckor.

Nu startar årets högsäsong för viltolyckor.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Eskilstuna/Strängnäs2023-09-26 09:44

Under natten och morgonen mot måndagen inträffade sju viltolyckor på Sörmlands vägar. Bland annat en älgolycka på väg 230 vid Lista och en olycka med rådjur på Holmenleden. Olyckorna förvånar inte Jan Olevall, viltsamordnare på Sörmlandspolisen.

– Det är rätt normalt. Viltolyckorna ökar under oktober, november och december – kurvan följs ganska precis år från år, säger han.

undefined
Jan Olevall är länsansvarig för viltolyckor hos polisen i Sörmland.

Den främsta orsaken till ökningen är att gryning och skymning – då djuren är mest aktiva – så här års sammanfaller med dygnets mest trafikintensiva timmar. Senare i vinter är det kolmörkt under pendlingstiderna och under sommaren är det fortfarande ljust när vi åker till och från jobbet.

De flesta viltolyckorna inträffar på de största vägarna, enligt principen "ju mer trafik desto fler olyckor". Att motorvägarna ofta har viltstängsel spelar inte så stor roll, menar Jan Olevall.

– Viltet tar sig in vid på- och avfarter där man inte kan stängsla.

undefined
I Sörmland finns mycket dovhjort. Tillsammans med en rad andra djur är hjortar anmälningspliktiga, det vill säga man måste polisanmäla om man kör på dem.

Olevall har flera tips för att undvika att krocka med ett vilt djur.

– Sänk farten! Särskilt i gryning och skymning och på sträckor med många olyckor – viltvarningsskyltarna finns av en anledning. Titta inte i mobilen utan ha uppmärksamheten på vägen och vid sidan av vägen. Tänk gärna på var det kan finnas vilt. Om det till exempel är ett gärde på ena sidan vägen där det växer grönt och en skog på andra sidan, så kan man tänka sig att det går djur över vägen här för att äta.

Om olyckan ändå är framme uppmanar Olevall till två omedelbara åtgärder: Ring 112 och märk ut platsen för krocken.

– Det är jätteviktigt att märka ut platsen för att vi ska kunna hitta djuret. Många försöker ringa 114 14 och hamnar i en lång kö. Gör inte det, ring 112!

undefined
Att märka ut platsen för viltolyckan kan vara avgörande för att hitta djuret.

De stora rovdjuren och klövvilten är anmälningspliktiga. Det innebär att om man inte direkt ringer SOS när man kört på dem kan man dömas till böter för jaktbrott. Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.

I Eskilstuna inträffade förra året 684 viltolyckor, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet. Allra flest, 437 stycken, var med rådjur. På andra plats kommer vildsvin, som oftare är aktiva mitt i natten.

undefined
Här har viltolyckorna inträffat i Eskilstuna kommun under 2022 och 2023.

– Här är det också mycket dovhjort. Älgar finns det inte så många kvar i Sörmland, men de flesta finns i Eskilstuna och Strängnäs, säger Jan Olevall.

Hittills i år har 391 viltolyckor inträffat, men då återstår alltså årets tre mest olycksdrabbade månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!