Regeringen har fattat beslut om att ställa krav på separat insamling av textilavfall. Från och med årsskiftet kan man därmed inte slänga kläder i hushållsavfallet.
Men i Strängnäs och Eskilstuna blir skillnaden inte så stor. Under många år har de som bor i villa sorterat textilier i en rosa påse och lagt i sin soptunna. Förra året försvann dock den rosa påsen och invånarna hänvisades till de klädåtervinningsbehållare som sedan tidigare finns på återvinningscentraler och många återvinningsstationer. Det finns också fastighetsägare till flerfamiljshus som har valt att ha textilkärl i sina soprum.
Frågan är om Sevab/Esem har fått ta emot reaktioner på att det nu är förbjudet att slänga textilier i hushållssoporna.
– En del kunder har hört av sig som undrar vart textilierna tar vägen och hur duktiga vi är på att återbruka, säger Clas Jansson, produktionschef, återvinning på Sevab/Esem.
Hur duktiga är ni på det?
– I Strängnäs och Eskilstuna tillsammans samlar vi in ungefär 600 ton per år, av det är det 97 procent som vi kan skicka vidare till en sorteringsanläggning i Litauen för återbruk.
Hur bra koll har ni på vad som händer efter att textilierna sorterats i Litauen?
– Vi följer inte materialet men vi säljer vårt material till Litauen där vi har varit och besökt anläggningen där de sorterar textilierna i olika kvalitéer.
Enligt Humana LT som tar hand om textilierna säljs en del i Humana LT:s butiker i Europa, en del går till sociala projekt i Afrika, en del säljs till Asien och textilier som inte är hela används som trasor.
Tillbaka till Strängnäs. Frågan är om det förekommer att det slängs textilier i de vanliga soporna.
– Om du vill kan du alltid lura systemet men du lurar ju dig själv. Vill du kan du slänga din gamla tröja i en brännbart hushållsavfalls-påse. Om vi gör en plockanalys så ser vi att det finns individer som väljer att inte göra någonting men på det stora hela är Strängnäs- och Eskilstunaborna bra på att sortera textilier.
I Eskilstuna görs en första grovsortering där blöta eller hårt nedsmutsade kläder rensas bort innan textilierna skickas till Litauen.
– Lagen har tyvärr gått före tekniken. Det finns en tanke om att vi ska kunna återvinna textilfibern på sikt men där är vi inte än. Det som inte är av tillräckligt bra kvalité för att återbruka går tyvärr till förbränning.
Kläder som kan återbrukas kan också lämnas in till second hand-butiker.