Storbanken satsar i Eskilstuna och Strängnäs – trots dystert läge

Eskilstuna har en negativ befolkningsutveckling, hög arbetslöshet och låga huspriser.
Men storbanken Nordea ska nyanställa i Eskilstuna och Strängnäs.
– När vi satsar så gör vi det långsiktigt, säger storbankens Sverigechef Per Långsved.

Nordeas Sverigechef Per Långsved och Stefan Slagbrand, kontorschef Eskilstuna och Strängnäs.

Nordeas Sverigechef Per Långsved och Stefan Slagbrand, kontorschef Eskilstuna och Strängnäs.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna/Strängnäs2024-12-02 11:00

Nyheten i korthet

  • Nordea planerar att anställa fler i Eskilstuna och Strängnäs, trots områdets negativa befolkningsutveckling, höga arbetslöshet och låga huspriser.
  • Nordeas Sverigechef, Per Långsved, menar att banken har en stark position i regionen och att deras ambition är att växa och ta marknadsandelar.
  • Långsved ser Eskilstuna och Strängnäs som ett intressant ekosystem där banken vill vara med och växa, trots rådande lågkonjunktur.

Rådande lågkonjunktur, med svag tillväxt och hög arbetslöshet slår hårt mot både privatpersoner och näringsliv.

Grannkommunerna Eskilstuna och Strängnäs är inte immuna mot tillståndet, även om förutsättningarna för att tackla utmaningarna skiljer sig stort.

Men trots läget ska storbanken nyanställa framöver.

– Vi har 120 medarbetare i Eskilstuna och Strängnäs och kontoren tillhör de 20 vi kommer att satsa extra resurser på framöver, säger Nordeas Sverigechef Per Långsved.

undefined
Nordeas Sverigechef Per Långsved och Stefan Slagbrand, kontorschef Eskilstuna och Strängnäs.

Eskilstuna har en negativ befolkningsutveckling, hög arbetslöshet och låga huspriser. Något som gjort er tveksamma till satsningen?

– Vi tänker inte i de banorna. Vi har fler betydande orter som ser ut ungefär som Eskilstuna och när vi satsar så gör vi det långsiktigt. 

– Vi har en stark position i regionen och den vill vi inte bara behålla. Vår ambition är att växa och ta marknadsandelar. 

Vad ser ni som Eskilstunas största utmaning?

– Demografin. Det föds för få barn, kommunen har många äldre och migrationen har nästintill avstannat. 

– Med det sagt är både Eskilstuna och Strängnäs geografiska läge mycket gynnsamt. Här finns flera starka arbetsgivare, universitet och huspriserna är inte i närheten av de i Stockholm. 

Han besökte i veckan Eskilstuna för att prata framtid, tillväxt och utveckling tillsammans med representanter för kommun och näringsliv.

– Vi är i en lågkonjunktur och det saknas inte mörker, men vi ser ändå något som säger att vi börjar ana ljuset i tunneln. Eskilstuna har tacklat denna svacka bättre än föregående lågkonjunkturer och det ser vi som en styrka.

Per Långsved ser Eskilstuna och Strängnäs som ett intressant ekosystem i sig, orter där banken vill vara med och växa.

– Det blir lätt ett starkt digitalt fokus vilket gör vi att efterfrågan på lokalnärvaro blir ännu starkare. Majoriteten av våra kunder sköter sina ärenden på egen hand – men vill kunden träffa oss så ska den också kunna göra det.

Enligt Svenskt kvalitetsindex hamnade Nordea på andra plats i kundnöjdhet av storbankerna vid den senaste mätningen och var den aktör som noterade den största relativa förbättringen.

– Vi vill så klart vara bäst i klassen. Vi är inte riktigt där ännu, men vi har avancerat stadigt de senaste åren och det måste betyda att vi gör något rätt. Genom att stärka närvaron och satsa på flera av våra befintliga kontor hoppas vi få utdelning.

undefined
"Genom att stärka närvaron och satsa på flera av våra befintliga kontor hoppas vi få utdelning", säger Nordeas Sverigechef Per Långsved. Här tillsammans med Stefan Slagbrand, chef för lokalkontoren i Eskilstuna och Strängnäs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!