Veckans elpris superlågt – under tio öre varje dag

Det rörliga spotpriset per dag på den nordiska elbörsen Nordpool har varit under tio öre sedan i måndags. Detta påverkar månadspriset stort för alla med rörligt elprisavtal – och kommande veckas priser ser också ut att bli extremt låga.

"Så länge väderläget håller i sig kommer vi ha fortsatt låga spotpriser om inget annat oförutsett sker", säger Anders Gradin, krafthandelschef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

"Så länge väderläget håller i sig kommer vi ha fortsatt låga spotpriser om inget annat oförutsett sker", säger Anders Gradin, krafthandelschef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Foto: Niklas Holm / Elbruk.se

Eskilstuna/Strängnäs2023-09-22 16:55

Måndag 9,74, tisdag 0,13, onsdag 2,19, torsdag 1,71 och fredag 1,05. Detta är veckans rörliga spotpris per dag på Nordpool, siffrorna är öre per kilowattimme. Anders Gradin, krafthandelschef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, förklarar varför priset är så lågt som det är nu.

– Det är mycket vindkraft och vattenkraft för tillfället samtidigt som efterfrågan är låg, säger han.

undefined
Anders Gradin, krafthandelschef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Han berättar att vi har haft rekordstor vindkraftproduktion de senaste dagarna och förväntas också få fortsatt kraftiga vindar de närmaste dagarna.

– Det är fortsatt mycket nederbörd som ökar tillrinningen till redan välfyllda vattenmagasin, det gör också att vi får fortsatt hög vattenkraftproduktion. Och sen det för årstiden varma vädret gör samtidigt att efterfrågan minskar, säger Anders Gradin.

Från 00 till 06.00 på fredagen var det minuspris på det rörliga elpriset i elområde 3, där Eskilstuna ingår. Detta är något som har inträffat under några timmar varje dag denna vecka. För de som har elavtal med rörligt timpris är detta extra bra och det gynnar även alla med rörligt elpris då detta påverkar slutpriset för månaden.

undefined
De senaste två veckornas spotpris per dag på det rörliga elpriset hos Nordpool.

– Överskottet på elproduktion vid vissa tillfällen har gjort att priserna emellanåt har blivit negativa. Även kärnkraftsproduktionen har tvingats dra ner då vi redan har tillräckligt med produktion i systemet för att täcka nuvarande efterfrågan.

Fredagen 22 september var det genomsnittliga spotpriset hitintills för månaden 31,1 öre per kilowattimme.

– Så länge väderläget håller i sig kommer vi ha fortsatt låga spotpriser om inget annat oförutsett sker. Som det ser ut just nu så finns det goda förutsättningar för det åtminstone under september ut och kanske även under delar av oktober.

Augusti månads genomsnittliga spotpris på Nordpool var 36,96 öre per kilowattimme, det lägsta månadspriset under 2022.

undefined
Det senaste årets spotpris per månad på den rörliga elen, innan elbolagens påslag och moms.

Enligt elhandelsbolaget Bixia blir medelpriset nästa vecka fem öre per kilowattimme, skriver TT. Om det stämmer blir det det lägsta genomsnittliga spotpriset under en månad i år, lägre än 30 öre per kilowattimme.

Anders Gradin förklarar att även de fasta elpriserna följer efter.

– De fortsätter också att sjunka med viss tröghet och då främst de närmaste kvartalen.

Lördagens spotpris är 3,46 öre per kilowattimme.

Priserna i artikeln är innan elbolagens påslag och moms.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!