Det visar färsk statistik från Skolverket. Siffrorna bygger på uppgifter från 2018. Skolverket konstaterar bland annat att andelen personal med förskollärarexamen i landet har minskat med 2,9 procentenheter sedan 2014. Barngruppernas storlek och personaltätheten i förskolan är i stort sett oförändrad 2018 jämfört med 2017. Genomsnittet för riket är 15,4 barn per avdelning. Motsvarande siffra för Strängnäs är 14,6 (15,3 2017) och för Flen 16 (15,4 2017). Enligt Skolverket är barngrupperna i kommunala förskolor generellt mindre än i fristående förskolor.
I Eskilstuna består barngrupperna i snitt av 13,6 barn.
– Siffran stämmer sannolikt men är lite lurig. Skulle man fråga personalen ute på förskolorna är det inte en siffra de känner igen sig i, säger Susanne Bergman, vice ordförande för Lärarförbundet i Eskilstuna och själv förskollärare.
Enligt Susanne Bergman har andelen barn i Eskilstunas förskolegrupper minskat till följd av riktade statsbidrag.
– Vi har sökt och fått en del statsbidrag för att dela grupperna. Men för att kunna dela grupper måste all personal vara på plats samtidigt och så är det inte alltid. Därför finns det även många barngrupper på över 20 barn, säger hon.
När det gäller andelen utbildade förskollärare når vare sig Eskilstuna, Flen eller Strängnäs upp till riksgenomsnittet.
– Vi måste jobba på alla fronter för att rekrytera personal och för att få behålla den, säger Susanne Bergman.