Studenterna sörjer avlidne John

Dagen efter att John Backman hittats död är sorgen stor på Mälardalens högskola. "Det är första gången det här händer på MDH", säger Emma Sandsjö, kommunikationschef.

Platsen där John hittades har fyllts med blommor och ljus.

Platsen där John hittades har fyllts med blommor och ljus.

Foto: Torsten Braf

Eskilstuna kommun2019-10-17 14:11

Kort efter att katrineholmaren John Backman hittades död i Eskilstunaån på onsdagen etablerade MDH ett kriscenter i studentkårens lokaler på Smedjegatan 32 i Eskilstuna. Under onsdagskvällen och torsdagen samlades många studenter där för att kunna prata och ge varandra stöd i sorgen.

Peter Eklöf är kurator vid studenthälsan och finns på plats hela dagen.

– De pratar inte så mycket, utan sitter mest tillsammans. Alla reagerar vi olika vid sorg. För oss är det viktigaste att vi visar att vi finns och att de inte känner att de behöver boka en tid för att prata. Det är alldeles för oredigt i huvudet just nu, säger Peter Eklöf.

Han säger att han och övrig personal på kriscentret är beredda på att studenterna bär på jobbiga tankar.

– I en sådan här kris är det vanligt att man känner skuld för det som hänt. Att man tänker att man kunde har gjort någonting annorlunda.

Högskolans kommunikationschef Emma Sandsjö säger att MDH kommer att erbjuda stöd så länge som det behövs. Även medarbetare har erbjudits stöd genom företagshälsovårdens psykologer. 

Det är den första gången högskolan ställs inför en sådan här prövning.

– Vi har inte varit med om det här tidigare. Men det känns bra att vi kan hjälpas åt och erbjuda stöd vid sådana här extraordinära händelser, säger Emma Sandsjö.

Polisen har inlett en dödsfallsutredning för att få reda på hur John hamnade i ån. Men resultatet av själva utredningen spelar mindre roll det här skedet av krishanteringen, säger Peter Eklöf.

– Sorg är sorg, oavsett omständigheterna. Det är ingenting vi lägger fokus på eller pratar om, säger han. 

Kriscentret på Smedjegatan 32 håller öppet fram till klockan 17, eller så länge ett behov finns, på torsdagen. Även allmänheten är välkommen.

Emma Sandsjö, MDH:s kommunikationschef.
Emma Sandsjö, MDH:s kommunikationschef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!