Hockeyklubborna, skridskorna och skidorna är på väg ner i förrådet. Nu är det fotbollsskor, golfklubbor, tält och andra skänkta vår- och sommarartiklar som tar plats i butiken.

Fenomenet med gratis utlåning av begagnad sport- och friluftsutrustning sprider sig snabbt över landet. Bland Eskilstunaborna har intresset varit stort.

Sedan Fritidsbanken startade i Munktellarenan den 1 december i fjol har 2 343 artiklar lånats ut. Årsmålet för 2019 är redan uppfyllt till 80 procent.

Artikelbild

| Dana Hanna och Mikael Jansson tar med sig "banken" till flera bostadsområden i sommar.

­– Reaktionerna har varit mycket positiva och trycket högt. Som väntat var det skridskor, pjäxor, hjälmar och skidor som lånades mest i vinter, säger Mikael Jansson, platsansvarig för Fritidsbanken i Eskilstuna.

Succén har dock medfört kostnader som riskerar att överstiga de tilldelade resurserna. Det gör att ”omprioriteringar kan behöva göras” som det beskrivs i kultur- och fritidsnämndens delårsrapport.

­– Nu blir det upp till politikerna att avgöra hur prioriterad Fritidsbanken är jämfört med allt annat.

Varför blir det högre kostnader med större utlåning?

– Under den mest intensiva perioden december till och med mars har vi inte kunna hålla en rimlig servicenivå. Vi fick ta in mer personal vissa kvällar för att hinna med, och det var kö utanför butiken, säger Mikael Jansson.

Fritidsbanken har hittills haft öppet i fem timmar, på tisdags- och torsdagskvällar samt extraöppet i samband med sportlovet. Till kommande vinter måste man tänka om.

– För att få bättre kontinuitet kan man ha antingen ha öppet fler dagar per vecka, eller ha mer personal på plats de kvällar man har öppet. Med stor utlåning följer också mer service då skidor och skridskor ska slipas, säger Mikael Jansson.

I sommar minskar butikens öppettider till en dag i veckan. Servicen till Eskilstunaborna ska dock öka.

– I sommar blir Fritidsbanken mobil. Under sommarlovet kommer vi att finnas ute i de prioriterade områdena, säger han,

Den mobila utlåningsbanken kommer att finnas på plats i Årby, Skiftinge, Fröslunda, Nyfors och Lagersberg.

Vad tror du kommer att lånas mest i sommar?

– Fotbollsskor, fotbollar, inlines, cyklar och tennisracketar kanske. Vi har ännu inte lånat ut några tält men det kanske också kommer.